Tåget – den perfekta platsen

Sitter på tåget hem från Stockholm och funderar. Kanske är tåget den ultimata platsen att göra just det. Fundera, alltså.

Det är lugnt och tyst, men det händer ändå saker runt omkring. Människor läser tidningen, surfar, pratar i telefon och sover.

Alldeles nyss satt det två kineser på andra sidan gången. De verkade ha lite problem och behövde hjälp med att kontrollera om de var på rätt tåg och var de skulle sitta. Och det fick de.

Just nu funderar jag över tåg i böckernas värld. Letar efter en historia jag läst som kan återspegla känslan av att åka tåg och människorna man möter. Men jag kommer inte riktigt på någon. De enda tåg som vill ställa sig högt upp på min mentala lista är Hogwartsexpressen och Orientexpressen. Tyvärr.

Finns det någon bok som du tycker skildrar det trevliga och mysiga med att åka tåg på ett bra sätt?


7 thoughts on “Tåget – den perfekta platsen”

 1. Främling på tåg av Jenny Diski
  Främlingar på tåg av Patricia Highsmith. Fast den senare är nog lite mer spännande än en vanlig tågresa.

  Det finns också fina scener i Maria Gripes skuggböcker – särskilt i “…och de vita skuggorna i skogen” och “Skugg-gömman” (Det finns antagligen i Skuggornas barn också, men där påminner jag mig inte någon särskild scen.) Just i Gripe-böckerna fångas verkligen det där att åka långt, läsa böcker, se landskapet och samtala. Och sen händer lite mer också, som gör att det blir en spännande tågresa 🙂

  Jag vill även minnas att Barnen på Bråkmakargatan åker tåg till sin mormor och morfar eller något sådant. Och lilla Lotta sätter fast prickig korv på tågfönstret.

  Några tips, sådär bara .-)

  1. Just det, Lotta kommer jag ju faktiskt ihåg när jag läser det du skrivit. Och samtidigt kommer jag att tänka på Madicken och hennes tågresa, som leder till att hon i stället är hemma och får en hjärnskakning.

   Tack för de andra tipsen, det får jag titta upp. Utspelar de sig länge på tågen?

 2. Kul med lite lästips. Främling på tåg av Jenny Diski hamnar på min lista. Har jag tur kanske den ligger i någon trevlig hög på bokmässan 😉

 3. Diski vet jag inte för jag har inte läst den (men jag ville gärna tipsa om den innan nån annan kom hit och hann före, haha. Jag skulle definitivt köpa på mig den om jag kom över den dock, för jag gillar Diski, och många vars smak jag litar på någotsånär rekommenderar den också). HIghsmith-boken är förlaga till Hitchcock-filmen med samma namn, så jo, där är det en del som utspelar sig på tåg.

  I skuggböckerna finns det stora och avgörande stycken som råkar utspela sig på tåg, men det mesta sker nog utanför.

  Om du inte har sett den rekommenderas filmen Skenbart – en svensk film som ju bara har ett par år på nacken, men har tågromantik, minst sagt. Den är dessutom både rolig och spännande (om man ser den första gången).

  1. Haha, bra att du vill hinna först, det lyckades du ju med. Berätta hur den var när du har läst den 😉

   Nej, Skenbart har jag tyvärr inte sett. Har misstänkt att jag inte kommer tycka om den, men det kanske jag gör ändå?

   Man kanske skulle fixa sig en liten tågboksutmaning i all stillhet…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *