Bokfrågornas ABC del 15

Ännu ett bokpris den här veckan, ett endast för kvinnor Orange Prize for Fiction som delats ut sedan 1996. Vet du något om priset? Har du läst böcker av någon pristagare? Är det bra med ett pris för kvinnliga författare?

Efter att ha tittat igenom listan måste jag nog konstatera att jag faktiskt inte läst något av någon av författarna. Någonstans långt bak i huvudet känner jag igen namnet på priset, men det är inte mycket så.

Om det är bra med ett pris för kvinnliga författare är jag lite osäker på. Det blir ju lite kvotering nästan, och jag inbillar mig att litteraturen är ett område där kvinnor utan problem kan konkurrera med män. Åtminstone nu för tiden. Så det är kanske bra, men inte nödvändigt.

Berätta om en bok som du tyckte mycket om, trots att du inte trodde att du skulle gilla den. En oväntad favorit alltså!

Jag var väldigt tveksam när jag till en skoluppgift tog mig an Brott och straff. Jag hade lite uppfattningen att den skulle vara jobbig, lite gammaldags och väldigt svår.

Men oj, så fel jag hade. Jag fastnade totalt och sträckläste den i princip. Jag tyckte att den var väldigt bra skriven, och likaväl kunde ha varit skriven idag som då. Jag blev till och med så berörd av den att jag drömde att jag var som Raskolnikov, att jag hade mördat någon och försökte undkomma polisen på samma sätt som han gjorde. Och det var inte bara en gång, utan flera.

Det intressanta i sammanhanget är dessutom att en vän till mig som läste den samtidigt, också fick sådana drömmar. Lite läskigt.

Jag är inget fan av Peter Harrysson, men tänker ändå sno ett av hans favorituttryck. Jag vill att du berättar om en bok som var olidligt spännande!

Jag blev väldigt fast i Johan Theorins Nattfåk när jag läste den i somras. Otroligt spännande och bra, det drevs vidare hela tiden. Jag vill verkligen veta vad som har hänt med frun och vad gårdens historia är. Därför är det ett väldigt bra grepp att ha delar ur gårdens historia lite här och där som egna kapitel, och att man inte får reda på lösningen av kvinnans död förrän på slutet.

Och slutligen vill jag höra om en bok om ett mindre trevligt ämne. Har du läst någon bok om otrohet som du tycker är bra?

Annika Bengtzon har ju lite problem i någon av böckerna (minns inte vilken) med att hennes man träffar en annan kvinna, vilket förstör Annikas tillvaro rejält. Detta självklart i samband med allt annat som hon är med om, men framför allt relationen till barnen, blir väldigt jobbig för henne.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *