Tematrio – Titelmän

Jag har nu ett tag sett hur många därute är med och svarar på Lyrans olika tematrios, och tyckte nu att det blev dags för även mig att göra ett försök. Utmaningen innebär den här veckan att hitta tre böcker som har mansnamn i titlarna:

1. Hectors Reise, oder die Suche nach dem Glück (Hectors resa eller jakten på lyckan) av Francois Lelord. Det är en helt fantastisk bok som alla verkligen borde läsa. Den franske (men det får man egentligen aldrig veta att han är)  psykologen Hector bestämmer sig för att ta reda på hur han ska kunna hjälpa sina patienter att bli lyckliga och det genom att göra en resa runt jorden. På sin resa träffar han olika människor och kan med hjälp av dem göra en liten “budordslista” med saker som man mår bra/dåligt av. Underbar, och helt fantastiskt skriven. Lite som en saga, fast med “verkligt” innehåll, och för vuxna.

2. Jävla John av Eva Dozzi. När Beatles kommer till Sverige på sin första utlandsturné får städerskan Katja i uppdrag att städa deras rum. Där hittar hon en stupfull John Lennon som hon får hjälpa i säng. Det ena leder till det andra, och Lennon kontaktar henne igen och de inleder en relation. Till slut får hon även deras barn. Hela boken bygger på vad som faktiskt hände Beatles, och Katja är bara inslängd i handlingen, fast på ett väldigt trovärdigt sätt. Enligt Eva Dozzi är det egentligen Katja som ligger bakom många av Beatles hits, och mycket som hände då beror på deras relation. Oerhört trovärdigt och ett roligt sätt att skriva på.

3. Sölve & Co – Korruptionsskandalen i Motala av Britt-Marie Citron. En sann historia om min lilla hemstad. Britt-Marie kom som ny journalist till Motala Tidning och råkade upptäcka att kommunstyrelsens ordförande och en hel del andra politiker använde alldeles för mycket pengar till representation, betalade resor med kommunens pengar och mycket mycket mer. Hon fick Stora Journalistpriset för sitt avslöjande och skrev ner alltihop i bokform. Väldigt intressant.


3 thoughts on “Tematrio – Titelmän”

    1. Läs den, speciellt om du tycker om Beatles och deras musik. Det finns en hel del roliga förklaringar till vad låtarna egentligen handlar om (som självklart inte är sanna, men känns som att de skulle kunna vara det)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *