Vackert och ömsint

Skynda att älska – Alex SchulmanSkynda att älska
Alex Schulman
Forum förlag (200)

Fem år efter sin pappas död bestämmer sig Alex för att åka tillbaka till familjens sommarstuga i Värmland. Ett besök som tar emot och gör ont, det är inte för inte som han valt att glömma och lämna bakom sig.

Pappans död tog hårt på Alex, som hela livet stått sin pappa nära. Och när han klivit över tröskeln till stugan inser han att han aldrig kommer att komma över det heller. Han inser att han måste tänka på det, minnas och få prata om det för att kunna lämna det bakom sig och leva vidare på ett bra sätt.

Boken är full av minnen, saker som Alex upplevt tillsammans med sin pappa Allan. Midsomrarna i stugan med Coca Cola Cup, hur pappan alltid köpte blommor till mamma, hur pappa blev äldre och äldre, hur räkor ska vara som bäst och mycket mycket mer.

Det är en väldigt fin skildring av en förälder. Alex skriver i stort sett bara positivt om sin pappa, och det märks hur mycket Allan betydde för Alex. Det är varmt och lite rosenskimrande. Bortsett från när föräldrarna bråkar, så klart. Men annars verkar Alex bara ha fina minnen av sin far. Frågan är om det var så, eller om det är så man ser tillbaka på en förälder som har dött.

Och visst är det fint. Det fungerar när boken inte är så jättelång. Hade han skrivit mer hade jag nog velat ha något annat också, en konflikt, eller någon mer förändring än ålderdom. Men jag gillar att Alex känns så personlig och öm, det stämmer inte riktigt med den bild jag har av honom som samhällskritiker. Jag hade nog mer tänkt mig att han varit revolterande som ung, och att han kanske inte alls varit så nära sin pappa som han faktiskt var.

En fin barndomsskildring helt enkelt. Jag tycker mycket mer om den här, än till exempel Mig äger ingen av Åsa Linderborg.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *