Vilket slut (?)

De sex misstänkta - Vikas SwarupDe sex misstänkta
Vikas Swarup
Bra Böckers förlag (2010)

För sex år sedan sköt filmregissören  Vicky Rai ihjäl en servitris, av den enda anledningen att hon vägrade servera en drink. Nu har han blivit frikänd och ska fira alltihop med en stor fest, med många inbjudna. Men på festen blir han i stället skjuten själv, när lamporna slocknat av okänd anledning. Sex personer hittas med skjutvapen i fickorna eller handväskan och frågan är vem av dem som sköt Vicky Rai. Bland annat tycker tidningens krönikör att det är en väldigt intressant fråga att diskutera.

Boken är uppbyggd i flera olika delar, med sex kapitel i varje del. Ett kapitel för varje person som är misstänkt. Man får lära känna dem som personer i ett kapitel, få reda på deras relation till Vicky Rai i ett annat och hur det kommer sig att de var på festen i det tredje. Man lär kort sagt känna personerna och får reda på att alla har giltiga anledningar att mörda Vicky Rai. Såklart.

Jag hade till en början en förhoppning om att detta skulle vara en riktigt bra pusseldeckare, kanske lite i Agatha Christies spår. Men jag fick fel. Det är långt, svårtläst (kapitlena är väldigt långa och innehåller knappt några nya stycken) och lite långsökt. Det hade kanske räckt med tre eller fyra personer, men sex är några för mycket för att jag ska orka vara intresserad. Det är inte att man blandar ihop personerna, nej, deras personligheter blir tydligt åtskilda och man vet vem som är vem. Men de är för många och det tar alldeles för lång tid att komma fram till det som är det relevanta.

Och slutet sen… Jag ska inte spoila det, även om jag egentligen skulle vilja för att kunna beklaga mig lite. Men jag kan kort sagt säga att jag tycker att man inte kan sluta en bok som är uppbyggd på det här sättet, på det sätt som den faktiskt slutar.

Jag blev kort sagt besviken. Tyvärr så lyckas inte Vikas Swarup leva upp till den succé som Vem vill bli miljardär var.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *