Bokfrågornas ABC del 19

Så var det då dags för bokstaven S i Enligt O:s bokfrågor (lite sent, jag vet):

1. Jag är en språknörd. Lika bra att erkänna att en boks språk har stor betydelse för vad jag tycker om den. Vilken författare har det bästa språket enligt dig?

Jag är också en språknörd. Den språkpolis som alla i min närhet ständigt irriterar sig på. But that’s who I am.

Jag älskar verkligen Anna Gavaldas språk. Det fångar in så mycket, utan att för den skull vara avancerat eller krångligt. Med ett vardagligt och enkelt språk lyckas hon fånga gestalter, känslor och händelseförlopp på ett sätt som inte alls skulle vara lika lättläst och underbart om hon inte använde sig av det språket. Så vill jag kunna skriva någon gång.

2. Det vimlar av syskon i böckernas värld. Vilka är dina favoriter?
Jag svarar Madicken och Lisabet. Kanske känner jag igen mig lite lite, men bara lite…

3. Sagor hör bandomen till, men funkar även för vuxna. Vilken saga tyckte du bäst om som barn? Har du samma favorit nu?

Min favorit måste nog ha varit Sagan om den lilla lill gumman som jag har skrivit om förut i sådana här sammanhang. Det är den bok jag kan komma ihåg att vi läst flest gånger. Den låg (ligger nog fortfarande) hemma i mormors bokhylla och varje gång  vi var där skulle vi läsa den, gärna flera gånger. På en av sidorna är det en massa råttor och då var det ett absolut måste att räkna hur många det var. Varje gång. Tyvärr så kommer jag inte längre ihåg hur många det var.

Sen hade mormor även en bok med samlade sagor av Astrid Lindgren som vi tyckte väldigt mycket om. I skymningslandet, Mirabelle, Nils Karlsson Pyssling och många fler.

Så de är nog de bästa, om man ska tänka när jag var liten.

4. Att författare gör spotifylistor som soundtracks till böcker är inte ovanligt. En spotifylista kan du t.ex. hitta här. Gör ett soundtrack till en favoritbok. En låt, fem, tio eller kanske fler.

Jag är hemskt och tycker att det här var en liten halvjobbig fråga, så jag passar nog faktiskt på den.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *