Fascination och förfäring

Jag är mitt uppe i Fredrik Strages Fans och kan inte låta bli att ena stunden fascineras och andra stunden förfäras av de olika öden som tas upp i boken. Jeannette, som älskar Michael Jackson verkar ändå ganska normal. Men Gert som var tillsammans med Agneta Fältskog och sen fortsätter förfölja henne (och gör fortfarande?), och Lena som tror sig vara förföljd av Taube-familjen tillhör mer den delen som förfärar mig.

Uppenbarligen är ju något fel med båda två. Men jag tycker ändå om att Fredrik Strage “tar deras parti” och berättar historierna till största delen från hur de uppfattar det. Intressant, och väldigt öppet. Jag tror inte alls att det hade varit på samma sätt om han hånat dem för deras “illusioner” och villfarelser i hur det faktiskt stod till.

För Gert och Agneta hade ju någon slags relation, det kan man inte ta ifrån honom. Så i det fallet är det ganska svårt att känna att han gör fel – är han inte en vanlig kärlekskrank människa som saknar sin älskade? Frågan är ju bara hur seriöst det egentligen var från Agnetas sida, och hur mycket av alla detaljer som var sanna…

Lena tycker jag också synd mom. För hon var ju uppenbarligen sjuk, och kanske var hennes problem att hon inte fick någon hjälp. För en galen människa förstår väl inte att den är galen? Sven-Bertil Taube verkar som om det var en hemsk period för hela familjen, men ändå väljer Strage att till största delen berätta Lenas egen historia om vad som ledde fram till att hon brände ner Sjösala.

Väldigt intressant, och annorlunda skildringar.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *