Strage följer med

Fans
Fredrik Strage
Natur & Kultur (2005)

Fans är en reportagebok, där Fredrik Strage följer med ett antal personer som dyrkar kändisar. Han följer med Jeannette till USA när hon ska demonstrera utanför domstolen när Michael Jackson åtalats för pedofili, klottrar på väggen utanför Darins lägenhet tillsammans med två tjejer, hälsar på Gert van der Graaf i Holland och går på Westlifekonsert med Hamster Girls. Utöver allt det berättar han dessutom en del andra historier, och tittar tillbaka på hur idoldyrkandet har sett ut i historien.

Jag gillar att Strage är med. Han berättar inte historierna från något ovanifrånperspektiv. Han är inte negativt inställd till fansen. Utan han berättar deras historier, ur deras perspektiv. Han berättar “Lena Nyléns” historia (fingerat namn) om varför hon brände ner Evert Taubes Sjösala. Och länge funderar man på om det som händer verkligen händer, eller om det är på riktigt. Allt är hur hennes perspektiv, och det är inte förrän mot slutet som man inser att hon är psykiskt sjuk och har hittat på allting. Men Strage berättar historien på ett bra sätt.

Jag har lite svårt för de mer faktabaserade delarna, mest för att de tappar tempot som resten av boken har. Det blir mycket fakta och mycket källhänvisningar, som stoppar upp läsflödet.

Men vissa delar gillar jag riktigt mycket. Mina favoriter är nog när han besöker Gert van der Graaf, Agneta Fältskogs stalker som lyckades bli tillsammans med stjärnan, och historien om “Lena Nylén”.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *