Att le igenkännande genom en hel bok

Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta tröttAtt vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött
Alex Schulman
Piratförlaget (2011)

Alex Schulmans första bok Skynda att älska handlade om hans pappa och var fylld av kärlek, ömhet och vackra tankar. Nu försöker han göra samma sak, men i stället med kärleken Amanda.

En ensam, deprimerad och allmänt nere Alex har precis skiljt sig i början av boken och för ett liv som präglas av att han kryper hem från Stureplan på natten. Helt plötsligt visar det sig dock att den undersköna Amanda på hans jobb tydligen är lite intresserad. Och Alex är fast besluten att hon ska bli hans. Och så blir det självklart också.

Egentligen är själva “handlingen” i boken ganska halvtråkigt. Det blir inte riktigt samma varma känsla som när han skriver om sin far. I stället kan man ibland tänka att det känns lite klyschigt och (som många andra skrivit) att den här boken kanske inte kommit ut om inte Alex Schulman varit just Alex Schulman.

Men det är ändå fint, och det är inte kärleken som är det bästa. Alex har en förmåga att fånga det lilla och enkla i vardagen. Han irriterar sig på saker som man inte ens visste att man irriterade sig på. Och varje gång han skriver om något fenomen som man inte riktigt reflekterat över så dyker det upp ett litet leende – “Visst är det så”. Så jag ler genom hela boken. Självklart blir även kärleksdelarna lite samma sak, man känner igen sig i det också.

Plus att Alex verkligen kan uttrycka sig i skrift. Möjligtvis är det språket som binder mig mest i den här boken. Som gjorde att jag läste boken från pärm till pärm, och inte kunde sluta. Han är expert på att välja rätt ord och rätt liknelser. Språket lever sitt eget liv, och leder till sina alldeles egna leenden.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *