Annat perspektiv önskas

Den dagen min dotter blev galenDen dagen min dotter blev galen
Michael Greenberg
Albert Bonniers förlag (2009)

En dag när Michael Greenberg kommer hem har hans dotter helt plötsligt blivit galen. Eller, plötsligt för honom i alla fall. För kanske hade det funnits små tecken, men inte alls så att han kunde förstå vad det var som hade hänt.

Helt plötsligt börjar hon svamla om personer och saker som inte finns på riktigt. Hon försöker ta sig i väg för att träffa dem och hon blir arg när hon inte får. Greenberg hade aldrig kunnat ana att det skulle bli så.

Och med det förändras hela deras liv. Dottern Sally placeras på psykavdelningen på ett sjukhus tillsammans med andra psykiskt sjuka människor, vilket inte känns rätt för hennes familj. I flera månader gör de inget annat än att besöka henne de få timmar om dagen som besök tillåts. Hela världen vänds upp och ner när de försöker förstå varför det blivit som det blev. Hur mycket är hon medveten om vad som har hänt? Hur ska hon komma ur det?

Hon kommer ur det, och hon godkänner att hennes pappa vill skriva en bok om tiden. Och visst är det en stark berättelse, helt klart. Men den har en tendens att bli lite ytlig och tråkigt. Hemskt att använda sådana ord när det är en sann historia, men det är faktiskt lite så det blir. Ibland önskar jag att det i stället hade varit Stella som berättat sin version av det som hände, för det hade kunnat ge ett annat, mer intressant perspektiv.

Kanske beror det även på hur han skriver. Han är författare, så det är inte bara en vanlig människa som skrivit ner sin historia. Då kanske man inte kan ställa så höga krav på hur den ska vara uppbyggd, men nu när han är författare tycker jag att man kan det. Han hade kunnat bygga upp det på ett annat sätt och göra historien lättare att ta till sig. För det hade hjälpt väldigt mycket.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *