Okej – till en viss gräns

Nirvanaprojektet - Stefan TegenfalkNirvanaprojektet
Stefan Tegenfalk
Massolit (2010)

I vintras läste jag Vredens tid, som är den bok som Nirvanaprojektet är fortsättning till. Handlingen fortsätter där den tidigare boken slutade, med en liten tids uppehåll. Jonna de Brugge ska egentligen inte längre arbeta hos Walter Gröhn, men ber om tillåtelse att få komma tillbaka. Det var så mycket mer spännande att jobba “ute på fältet” än att vara en kontorsråtta. Och väl tillbaka får hon återgå till gruppens arbete med Leo Brageler och Drog X, även om just det senare ligger på Säks bord.

Och Säk, ja. De verkar vara riktigt speciella. I själva verket hindrar de Gröhn och de Brugge i sitt jobb, men det vet inte de båda om än. Det finns en hel del skumma saker under ytan, som ingen kan ana. Men Walter ger sig återigen in på privatspaningsområdet för att hitta Leo Brageler, som är spårlöst försvunnen, och den mystiska skummisen som har något med det hela att göra.

Den förra boken var spännande, men klyschig. Den här är nog inte ens spännande. Visst, det finns en längtan i mig efter att få veta vad det är som händer efter att den första boken tagit slut. Men allting är så mycket mer uppskruvat än vad jag hade kunnat ana. Ingenting är enkelt, ingenting är normalt. Och självklart är Walter och Jonna smartare än alla andra, men så ska det väl vara i en deckare. Eller kriminalroman, som det visst så fint heter.

Jag hade velat att allting var lite mer nedtonat, lite mer lagom. Inte så mycket dundrande jakter och nästan-gripanden. Lite slugt tankearbete och mer information. Eventuellt lite färre personer också.

Men, det ska ju komma en bok till innan det är slut. Och med största sannolikhet kommer jag att läsa den ändå. Trots att det inte längre är lika spännande, men lika klyschigt. Så det så.


2 thoughts on “Okej – till en viss gräns”

  1. Nu är bokbytespaketet på väg till dig, förhoppningsvis ska du ha det innan helgen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *