Och det här var så fantastiskt för att?

Svinalängorna – Susanna AlakoskiSvinalängorna
Susanna Alakoski (2007)
260 sidor

Leenas familj har flyttat från Finland till Ystad, i Sverige där allt är så mycket bättre. Bara lägenheten i sig är rena rama drömmen jämfört med hur de hade det förut. Här ska nog allt bli bra, här ska de trivas. Trots att hyresvärden inte verkar tro att de klarar av att sköta sig. Men det ska de visst göra, de är så ordentliga och vet nog hur man beter sig och inte beter sig i ett lägenhetsområde.

Fast självklart går allt åt skogen ganska snabbt. De där festkvällarna som Leenas mamma och pappa har blir allt fler. Och glasen på vardagarna blir också allt fler och fler. Den unga Leena förstår snart att hennes föräldrar är något som kallas “periodare”. Och hon lär sig precis hur perioderna kommer, när de är på väg att börja och när de är på väg att sluta.

Hennes familj håller sakta men säkert på att falla sönder, trots att de befinner sig i underlandet Sverige.

Svinalängorna är hyllad och älskad av många. Därför kanske jag borde ha varit mer skeptisk till att läsa den, men jag har länge varit nyfiken och lockats av den. Av någon anledning. Nu förstår jag inte varför. Ingen av mina förhoppningar införlivas. Jag blir inte en del av handlingen, jag älskar inte språket och hur den är skriven. Kort sagt så förstår jag inte varför den hyllats så mycket.

För mig blir handlingen mest “först hände det här, sedan det” och “den här personen heter så här och beter sig så här”. Jag kommer aldrig in i något flyt och jag kan inte bli en del av Leenas liv. Visst är det en hemsk historia, men på något sätt kommer den aldrig helt och hållet under skinnet på mig. Tyvärr, jag hade gärna velat älska den. Men det går tyvärr inte.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *