För vem skriver han?

När barnet lagt sig – Michael NyqvistNär barnet lagt sig
Michael Nyqvist (2009)
206 sidor

Michael Nyqvist får veta att han är adopterad under en semesterresa till Italien när han är liten. Det är svårt att förstå vad det innebär och när han vill berätta det för sin kompis och hans mamma är det ingen som tror på honom. Och vad innebär det att vara adopterad?

Det är jobbigt för Michael, och det är väl egentligen huvudtemat genom boken. Det är jobbigt och svårt att inte ha en bakgrund och att veta var man kommer ifrån. Det kan man förstå, men det saknas något mer. Ibland finns inslag från hans karriär och hur han tog sig framåt, men det är inte det som är huvudsaken. Det känns inte som en biografi i den meningen att han berättar om sitt liv – den enda personen som får namn är hans biologiske pappa. Alla andra är bara han, hon, den och det.

Och det kommer aldrig mycket längre än att det är jobbigt. Det ger inte så mycket. Visst är det synd om honom, men jag har svårt att känna med honom. Det blir aldrig så personligt som en sådan här historia kräver. Och jag kan inte låta bli att fundera på för vems skull han skriver. För jag tror inte att han riktar sig till en publik, utan att det bara är skrivet för att skriva av sig och sen har råkat bli en bok. Jag tror inte att han skriver till någon speciell. Tyvärr, det hade nog varit vad som krävs för att den ska beröra och för att man som läsare ska förstå. I alla fall jag.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *