Ett brev kan säga så mycket

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap – Mary Ann ShafferGuernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap
Mary Ann Shaffer (2008)
307 sidor

En brevroman – hur kul kan det vara? Tänkte jag som i stort sett aldrig har läst någon sådan förut. För borde inte allting bli ganska tråkigt och lamt när det inte finns någon riktigt handling? När ingenting är som det brukar vara, i en “vanlig” roman?

Och oj, så fel jag hade. Det här är bland det härligaste jag har läst. Författarinnan Juliet Ashton får ett brev från en man på Guernsey och vips har hon kommit in i en helt ny värld och fått helt nya vänner. Det som börjar som ett tack för en bok slutar i en livslång vänskap – inte bara med mannen Dawsey Adams utan med hela ön. De skriver till varandra om både det ena och det andra; men framför allt om Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap (till en början i alla fall) som är anledningen till att de klarade sig med gott humör genom andra världskriget och att de känner varandra så väl som de gör.

Jag hade verkligen totalt fel inställning. Breven från och till Juliet är fantastiska och det gör att boken får ett driv som ibland kan saknas i vanliga romaner (om de inte är spännande av någon anledning). Jag längtar efter att få läsa svaren på det som den tidigare brevskrivaren frågat. Och jag får veta minst lika mycket, om inte ännu mer, om karaktärerna som i en vanlig, rakt skriven roman.

Framför allt så önskar jag att jag också hade fått åka till Guernsey och träffa medlemmarna i sällskapet. Så verkliga blir de för mig.


4 thoughts on “Ett brev kan säga så mycket”

  1. Ja visst är den fin! Jag var också skeptisk just för att det “bara var brev” och “ingen riktig bok”. Men det fick jag äta upp!

  2. Jag tyckte den var ok. Gillar inte alls brevromaner och tycker den hade vunnit mycket på att åtminstone låta den senare delen bestå av vanlig text. När jag hade läst klart kände jag en väldigt stark längtan till att besöka Guernsey!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *