I helt fel ordning

Allt för min syster – Jodi PicoultAllt för min syster
Jodi Picoult (2005)
Inbunden – 375 sidor

Jag började i helt fel ordning med den här historien, i alla fall mot vad jag brukar göra. Jag började med filmen. Medan jag väntade på att det skulle bli min tur på biblioteket visades filmen på tv, så jag tänkte “Varför inte?”, såg filmen och blev otroligt starkt berörd. Så mycket känslor och så mycket sorg, men även glädje.

Två dagar senare fick jag meddelande om att boken nu var min. Så jag hämtade den, började läsa – och förvånades över hur otroligt lik filmen den var. Vilket, om man läser boken först, ju brukar vara någonting eftersträvansvärt. Men när jag så nyligen hade sett filmen blev det bara konstigt. Jag kände till och med igen direkta citat från filmen. Det kändes helt enkelt lite kämpigt att läsa vidare när allt var exakt likadant.

Det konstiga är att jag förmodligen inte alls hade känt så om jag läst och sett filmen “i rätt ordning”. Då hade allt det här bara blivit positivt och jag hade hurrat över hur fantastiskt det är att en bok kan få behålla sina egenskaper när den blir film. Och det gör jag fortfarande, men jag blev lite omtumlad. Så ofta är det inte så exakt.

TILLS – jag kom till slutet. (Se det här som en spoilervarning) Slutet i filmen var så… vackert och fint, på något sätt. Och den plötsliga, otroliga händelsen i boken får mig att totalt tappa fattningen. Hur kan en film som följer boken till punkt och pricka i nästan allting annat (det finns självklart händelser i boken som inte är med i filmen trots allt) ändra slutet så enormt? Jag tappade hakan och var tvungen att hämta andan och alla möjliga andra klyschiga saker. Jag blev otroligt förvånad över hur boken slutade. Och på sätt och vis var det kanske bra – för det gav min läsupplevelse helt andra proportioner än vad jag från början trott.

Jag fick ut någonting utav det, trots att jag hade sett filmen först.


5 thoughts on “I helt fel ordning”

    1. Jag kan tänka mig att jag också hade blivit det om jag visste hur boken slutade. När jag inte gjorde det så tyckte jag att det var ett väldigt fint slut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *