En imponerande ung kvinna med en otrolig historia

3 096 dagar – Natascha Kampusch3 096 dagar
Natascha Kampusch (2010)
Inbunden – 253 sidor

Jag har fascinerats av Natascha Kampusch från allra första gången jag hörde och såg henne intervjuas om hur det var att ha varit fången hos Wolfgang Priklopil. Hon berättade så lätt och så insiktsfull, verkade så vuxen och mogen fast hon hade varit inspärrad så länge. Det märktes att det var jobbigt att prata om det som hade hänt, men att hon ändå kände sig tvungen.

Och efter att ha läst hela hennes berättelse om det som hände under de 3 096 dagarna hon var i Priklopils “ägo” är jag ännu mer imponerad. Det skulle ha känts logiskt om hon hade hatat sin kidnappare, hatat alla män eller kanske hela världen. Men det gör hon inte och det känns också på något sätt logiskt. Hon slår ifrån sig alla människor som pratar om Stockholmssyndromet, hon hävdar att det inte alls är därför hon förstår sin kidnappare. Emellanåt tycker hon till och med synd om honom. Framför allt är hon otroligt resonerande och vettig när hon skriver om det som har hänt; det är inte bara uppradande av vad som har hänt utan hon försöker förstå och förklara både hur hon själv agerar och varför han gör det han gör.

Hennes berättelser om all misshandel är starka men det är ändå det resonerande som ger allra störst avtryck. Hon är öppen, men visar ändå var hon tycker att gränsen för det som är alldeles för privat går, vilka saker hon inte vill lämna ut till resten av världen. Framför allt så försöker hon förstå, inte hata. Och hon är fast besluten att gå vidare i livet.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *