Något överraskande saknas

Du gamla du fria – Liza MarklundDu gamla, du fria
Liza Marklund (2011)
Inbunden – 400 sidor

Kan man sin Annika Bengtzon så kan man lista ut vad som ska hända. Det är så gott som självklart att hon ska hamna mitt uppe i någonting helt förskräckligt och att hon förmodligen kommer att bli indragen på ett personligt plan också. Så blir det även i Du gamla, du fria. Annikas sambo Thomas blir kidnappad på en resa till Nairobi tillsammans med sex andra personer från olika delar av Europa. Flera av dem misshandlas och en del dödas. Samtidigt går det ut krav på lösen till de anhöriga och i Annikas fall innebär det även att Tomas chef, Jimmy Halenius, upprättar ett högkvarter i hennes sovrum för att hålla kontakten med kidnapparna och på så sätt kunna få dem att samarbeta.

Någonstans i bakgrunden finns även en historia om unga kvinnor som blir mördade. Annika är i början på händelseförloppet för att skriva om det i tidningen, men eftersom hon får vara ledig på grund av kidnappningen går uppgiften över till andra och morden blir bara en liten sidohistoria som aldrig riktigt får någon stor betydelse i boken.

Det som är tråkigt är att det aldrig finns någon riktig spänning. Självklart undrar man hur det ska gå för Thomas och vill läsa vidare – styckena som är skrivna ur hans perspektiv i fångenskapen är de mest intressanta i hela boken och hade för min del nästan kunnat vara hela boken. Men i allt det andra finns det aldrig någon spänning i den betydelsen att man undrar vad som ska hända. Från första stund känns det självklart att allt kommer att lösa sig på något sätt och det är lite synd. Men samtidigt är det en klassisk Liza Marklund-historia och man känner igen sig till största delen. Bortsett från att Annika själv inte löser problemet på egen hand och att hon verkar mycket mer sårbar i den här boken än i de tidigare. Den tuffa, självständiga Annika finns inte där lika tydligt längre.

Vi trogna läsare blir inte besvikna, men möjligtvis finns det en liten risk att någon enstaka suck smyger sig in här och där. För Annika Bengtzon börjar bli lite tröttsam och det skulle vara intressant om någonting mer oväntat kunde hända. Jag börjar kunna det här nu. Jag vill ha någonting nytt, något som kan överraska mig på riktigt och kanske till och med någon annan huvudperson än Annika?

Men ändå – jag kan inte låta bli att bli nyfiken på vad som ska hända i nästa bok. För att det blir minst en till gör Liza Marklund klart i och med det som händer i slutet.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *