Plats 10–6

Att välja ut vilka tio böcker av årets 68 som var bäst är inte lätt. Men på något sätt har jag lyckats få en lista och börjar här med plats 10–6. Jag vill dessutom bara poängtera att det ju faktiskt gäller de böcker som jag läst i år, inte de böcker som kommit ut i år.

10. Zinat Pirzadeh överraskade mig väldigt med sin fina Fjäril i koppel. Jag hade aldrig kunnat ana att hon kunde skriva så bra och att hon skulle berätta en så hoppfull, verklig historia. Det är helt klart en av årets stora överraskningar och jag hoppas att det får henne att fortsätta att skriva. För åtminstone jag vill läsa mer av henne.

9. Marshmallows till frukost av Dorothy Koomson snubblade jag i våras över i en rea-korg i Ullared (ja, hur billigt kan det då bli egentligen?). Den fick följa med mig hem trots att jag inte hade några egentliga förhoppningar om den. Den såg helt enkelt ut som vilken chicklit som helst och jag tänkte att det kunde passa bra som underhållning en regnig dag. Men oj, så fel jag fick. Det var en underbar historia om kärlek, vänskap, sorg, rädsla och hat. Så djup och så innehållsrik. Ytterligare en överraskning, med andra ord.

8. En dag av David Nicholls var däremot inte alls någon överraskning. Eftersom “alla” verkar ha läst den och “alla” pratade gott om den kände jag helt enkelt att jag var tvungen att läsa den för att veta vad det var. Jag hade räknat med att den skulle vara bra och jag fick rätt. Framför allt tycker jag om, och känner igen mig i Emma, vilket blev min stora behållning av boken. Plus att jag, om jag ska vara ärlig, tycker om att irritera mig på Dexter.

7. Igelkottens elegans av Muriel Barbery var även den en bok som jag hade hört mycket gott om, men som mina förväntningar inte var lika stora på. Därför tog den mig med dunder och brak och höll mig fast i sitt grepp. Den påminde om Tillsammans är man mindre ensam samtidigt som den tog mig tillbaka några år i tiden till mina filosofilektioner på gymnasiet. En tid som jag gärna återvänder till i minnet.

6. “Jag fick låna en så fantastisk bok av en jobbarkompis, du måste läsa den”, sa min moster till mig en dag i somras. Boken i fråga var Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay. Visst hade jag hört talas om den innan och även funderat lite på att läsa den. Men hennes uttalande om den fick mig att ta steget till att ställa mig i kö på biblioteket och när jag slutligen fick den i mina händer kunde jag inte släppa den. Jag grät till och med – och jag gråter ytterst sällan när jag läser.


2 thoughts on “Plats 10–6”

 1. Klart jag följer med dig till den nya snygga domänen!
  Och jag konstaterar att vi har läskigt lika smak…vilket får mig ännu mer övertygad om att Belinda Bauer ska upp på listan att läsa under 2012.
  Jag har läst rätt många av de som du listar och flera av dem tillhör mina favoriter!
  God fortsättning.

  1. Välkommen och tack detsamma!
   Ja, jag konstaterade samma sak när jag planerade mitt paket till dig – och varje gång jag går in på din sida numera så känner jag mig lite hemma eftersom jag vet att det finns någonting som jag har läst eller kan tänka mig att läsa eftersom du gillade det där. Så vi verkar vara väldigt lika 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *