Annorlunda, men det fungerar

Jag har nu läst sammanlagt två e-böcker i mitt liv. Jag började i höstas med Avig Maria, men den var så kort och lättläst att det känns som att den knappast kunde räknas. Någon riktig e-boksupplevelse kallar jag det i alla fall inte.

I stället tog jag mitt första riktiga e-bokssteg i går då jag började läsa Sankta Psyko (se tidigare inlägg). I dag läste jag ut den och känner mig mogen att sammanfatta mina första e-bokstankar. Något man bör ha i beaktande är att jag läser den på min Mac med programmet Adobe Digital Editions och alltså inte på någon fin läsplatta, vilket säkert ger en helt annan upplevelse. Men det här är alltså en dataläsande e-boksläsare ni har hittat fram till.

Mitt första problem var att hitta rätt storlek på texten. Det ena var för stort, det andra för litet. Och jag ville ändå ha den där känslan av att läsa på ett uppslag. Så rätt storlek fick bli den som gjorde att texten anpassades till uppslag. Fungerade helt okej, men den var ändå lite för stor för min smak. Själva läsandet flöt sedan på ganska bra, även om jag saknade att få vända blad på riktigt i stället för med piltangenterna. Jag hade valt en spännande bok med bra flyt, vilket jag tror var bra som förstagångsläsning. Det var ingen större skillnad från att läsa en bok, om man då bortser från de faktum att jag inte kunde hålla boken i handen, känna doften, känna bladen mot min hand, märka att jag kom framåt och så vidare och så vidare. Innehållet är ju faktiskt detsamma.

Den stora nackdelen med att läsa på en datorskärm är helt klart belysningen. Det var svårt att hitta ett läge som inte ansträngde ögonen för mycket, speciellt eftersom det läget är ganska mörkt och det då i stället innebär att skärmen reflekterar allt runtomkring. Så att helt plötsligt se en bild av en adventsstjärna eller av sig själv i skärmen stör läsningen en smula. Vilket även drar in problemet med hur man ska placera sig själv under läsningen. Det är inte jättelätt att hitta en bra ställning.

Men de senare punkterna är som sagt problem som kommer av att jag läste på datorn. Utöver det fungerar det faktiskt väldigt bra att läsa e-bok och framför allt var det väldigt smidigt att helt spontant kunna låna hem en via nätet. Så på det sättet var det definitivt någonting som lockar och jag kom också förbi problemet med att stå i kö jättelänge för att få låna den boken jag ville läsa. Visst kan jag tänka mig att testa fler och kanske även att låna hem en läsplatta, för det kan man göra på biblioteket här i stan. En e-bok kan aldrig ersätta en riktig bok, men visst skulle det kunna bli ett fungerande substitut för stunder då man behöver någonting lättillgängligt på ett snabbt sätt.

Första intrycket blir helt klart godkänt.


2 thoughts on “Annorlunda, men det fungerar”

  1. Jag gjorde likadant, började med lite lättläst för att vänja mig (Sankta Psyko för mig också, Tjärven, lite Fredrik Lindström). Nu har jag laddat/lånat hem Strindberg för Strindbergsutmaningen, det ska bli spännande att se hur det funkar! Har inte alls saknat att få vända blad eller andra bokupplevelser hittills.

  2. Kan mycket väl tänka mig att det är ett smidigt och praktiskt alternativ. Tyvärr känner jag mig fortfarande lite för konservativ för att överväga något annat än den fysiska boken. Det som du beskriver – boken i handen, lukten av en bok som kanske har några år på nacken etc. är fortfarande en del som jag förknippar så pass mycket med fina läsupplevelser att det är svårt att avstå ifrån. Men, man ska aldrig säga aldrig 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *