En stark längtan kan vara farlig

Sankta Psyko – Johan TheorinSankta Psyko
Johan Theorin (2011)
E-bok – motsvarande 398 sidor

Jan har fått jobb på en annorlunda förskola. Barnen där bor antingen med bara sin egen förälder eller hemma hos fosterfamiljer. Någon av deras föräldrar sitter nämligen inspärrade på det stora sjukhuset Sankta Patricia, som i allmänhetens mun går under namnet Sankta Psyko. Förskolan ligger utanför sjukhusområdet, men varje vecka förs barnen genom en speciell tunnelsluss upp till sjukhuset för att under en kort stund få träffa sin förälder. Jans arbete innefattar det vanliga förskolejobbet, men dessutom får han leda barnen upp till sjukhuset inför mötena. Han fascineras av miljön men de anställda får inte prata om Sankta Patricia med varandra och inte om föräldrarna med barnen. Men tidigt står det klart att det finns någon uppe på sjukhuset som lockar Jan, någon som till och med är anledningen att han sökte förskolejobbet. Och som även har någonting att göra med hans tidigare liv och någonting som hände på ett av hans första jobb.

Men att längta för mycket kan vara farligt. Det kan förvränga verkligheten och det kan lura ens sinnen. Eller också kan det helt enkelt bli bra. Men oddsen för det känns från första början inte speciellt bra. Från första sidan har jag en stark känsla av att Jan kommer att råka illa ut och för varje liten sak han klarar sig undan drar jag en lättad suck.

Johan Theorin gillar att använda sig av cliffhangers och de finns där nästan hela tiden. Hela historien är ett gigantiskt pussel och läsaren får bara en liten pusselbit i taget. Bit för bit fogas så historien samman och man kan börja ana ett mönster, förstå vad det är som faktiskt har hänt tidigare och vad som gör att Jan dras så till det förbjudna området på sjukhuset. Precis då, när man tror att man vet hur allt hänger samman, får hela historien en ny vändning och helt andra personer får viktiga roller. Saker man aldrig hade kunnat ana händer och ingenting blir som Jan hade tänkt sig. Såklart. Vad hade det annars varit för en thriller?

Det är spännande och riktigt svårt att sluta läsa. Mycket på grund av de små, små cliffhangers han slänger ut i slutet av varje kapitel. Jag tycker om Jan och ju längre in i historien man kommer, ju mer förstår jag hans agerande och kan förlåta honom för de små olagliga saker han gör för att nå sitt mål. Fram till slutet – där blir jag helt chockad och tycker att Theorin har snurrat in sig i att slutet skulle vara så oväntat som möjligt och därför tar till klyschiga och lite framstressade fenomen. Det går för fort i slutet och jag har nästan svårt att förstå om det faktiskt händer. Jag vill att allt ska sluta på samma sätt som det var innan.

Det här var min första riktigt e-bok, för att se vad jag tyckte om läsupplevelsen läs HÄR.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *