Det första intrycket

Helgen har sin egen lilla tradition i form av Annikas bokbloggsjerka. Utan den är helgen inte som den ska och den här helgen vill hon veta:

Jag hör till de få (vad det verkar i alla fall) som inte kunde bry mig mindre om en boks omslag och jag har verkligen försökt förstå varför så många älskar omslag så mycket att de faktiskt köper en bok enbart för att den har ett omslag som de gillar. Hör du till dem? Vilket är i så fall ditt favoritomslag i dag? Dela  med dig av en bild och förklara vad det är som gör just detta omslag så speciellt.

Om du ställer dig på min sida: berätta varför du inte ägnar bokomslag någon större uppmärksamhet.

Doktor glas – Hjalmar SöderbergAtt bokomslagen har stor betydelse tycker inte jag går att komma ifrån. Sen kan man alltid diskutera HUR viktiga de är och där tycker jag att det kan skilja sig. Det är sällan jag köper en bok enbart utifrån omslaget, men det kan få mig att gå vidare till baksidestexten. I slutändan är det alltid handlingen som får bestämma om det känns läsvärt eller inte. Men omslaget ger mig ett första intryck, planterar en tanke om huruvida det kan vara en läsvärd bok eller inte. Tråkiga omslag kan tyvärr göra att jag missar en bra bok, för kanske lyckades det inte få mig att gå vidare till baksidestexten.

Framför allt i en bokhandel där allting står uppradat bredvid varandra spelar omslaget roll. Inte om man bara ser ryggarna, men när det är nästan för många böcker att ta in blir det skönt att hitta någonting att vila ögonen på. Och om jag har kommit så långt så finns det en stor chans att omslaget har övertygat mig.

Sen vad som faktiskt är ett bra omslag är svårt att säga. Jag gillar enkla, men ändå fina omslag. Inte för mycket plottrigt och inte alltför mycket försök att skapa en omfattande bild av handlingen. Kanske är det därför jag gillar den nya pocketutgåvan av Doktor Glas så mycket (se bilden till höger). Jag älskar färgen och det subtila med enbart hatten i fokus. Plus typsnittet i titeln. Enkelt, men vackert.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *