Historiskt berörande

Om inte nu så när – Annika ThorOm inte nu så när
Annika Thor (2011)
Inbunden – 487 sidor

När jag var liten blev jag fullkomligt förälskad i Nellie och Steffi i En ö i havet. Både i bokform och på tv. Därför hoppades jag nog innerst inne att Om inte nu så när skulle kunna återskapa den känslan hos mig många år senare. För temat är samma; Sverige inför och lite under kriget (även om En ö i havet är mest under kriget, om jag inte missminner mig), människor som tvingats fly till Sverige, fördomar, hopp, sorg, rädsla… I Om inte nu så när är dock huvudpersonerna vuxna och har helt andra problem. Vi får följa med sex olika personer; bland annat Ilse och Arnold som är judar som flytt till Sverige och Ingrid som jobbar på utlänningsbyrån.

Det är just i de historierna jag fastnar mest. Ingrid, en ung svensk tjej som faller för den tyske journalisten Arnold trots att han är gammal nog att vara hennes pappa. Hur deras relation är problematisk i en tid där Sverige säger stå utanför nazismen, trots att judehatet finns även här. Och Ilse, som inget annat vill än att hennes familj ska få komma till henne i trygga Sverige. Hur hon sparar varenda liten krona och går med på att visa sig i underkläderna för sin chef för att få ett välbehövligt tillskott till den magra kassan.

De historierna berör verkligen. Jag har svårare att känna för personerna med en mer faktabetonad historia; som Birger och Stig Holmström som är högt uppsatta på utlänningsbyrån. De har det inte heller så lätt, men i deras historier ingår så mycket fakta att jag har svårt att ta till mig dem. Faktan behövs för att man ska förstå tidens problem, men den gör också att de andra historierna är så mycket skönare att läsa.

Framför allt kan man också bli förfärad. Lilla Sverige, som sa sig vara så neutralt och vackert. Vi var inte så himla perfekta vi heller. Det visar Annika Thor på att mycket bra sätt och även om man redan vet att så var fallet kan man ibland nästan inte låta bli att tappa hakan. Det är en bild som sällan visas upp i historieundervisningen i skolan och som därför absolut inte får glömmas bort. Vi måste komma ihåg vad som hände även här.


2 thoughts on “Historiskt berörande”

  1. Så sant. Även om man visste innan hur “neutralt” Sverige var så KÄNNS det mer efter att man läst den här boken. TV-serien om En ö i havet var grymt bra, den borde gå i repris! 🙂

  2. Den där boken har jag sneglat lite på.. Jag älskade Molnfri bombnatt som också handlar om 2a världskriget och inbillar mig att Om inte nu så när skulle ge en liknande läsupplevelse. Vad tror du? Har du läst Molnfri bombnatt? 🙂 Om du inte har gjort det så gör det! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *