En alldeles lagom deckare

Svinajakten
Anna Bovaller (2009)
Inbunden – 377 sidor

Av någon anledning hade jag en längre tid varit sugen på att läsa någonting av Anna Bovaller. Jag vet inte var den längtan kom ifrån, för jag vet inte så speciellt mycket om varken henne eller hennes böcker. Ändå kände jag någon lockelse till böckerna och slutligen lyckades jag ta mig själv i kragen och få med mig Svinajakten hem från biblioteket.

Om jag hade förväntat mig något fantastiskt hade jag blivit besviken. Men jag gjorde inte riktigt det. Trots att jag längtat så hade jag inga förhoppningar. Vilket gjorde att läsresultatet blev helt okej. Jag tycker om huvudpersonen, advokaten Petra Wester, som helt plötsligt hamnar mitt uppe i en krånglig mordutredning som bara växer. Hon blir lite väl insyltad själv, men det är väl det minsta man kan räkna med. Hennes bekanta från studietiden, Sten Backman, har precis ärvt ett gods och kontaktar henne för att få hjälp med någonting. Men innan hon hinner träffa honom blir han skjuten på en vildsvinsjakt och avlider. Alla försöker få det att framstå som ett misstag, men så visar sig inte vara fallet. Petra blir utsedd till att ta hand om hans testamente och börjar närma sig anledningen till att han blev skjuten, men kanske kommer hon lite väl nära.

Det är inte helt fantastiskt eller superspännande, utan snarare alldeles lagom. Och sådana böcker kan också vara sköna ibland. Framför allt gillar jag att Petra varken är polis eller journalist, vilket ofta blir fallet i deckare. I stället får hon en helt annan ingång i hela problematiken och då blir allt så mycket bättre.

Om jag vill läsa fler? Ja, kanske någon gång senare.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *