Förväntningarna krossas

Bara du finns – Jenny HolmbergBara du finns
Jenny Holmberg (2012)
Massolit förlag
Inbunden – 323 sidor

Anna och hennes son Benjamin är för första gången på många år tillbaka i sin hemstad. En stad där någonting hemskt hände, kopplat till en viss person, och som fick henne att lämna staden och allt sedan dess lämna den ena staden efter den andra. Men nu hoppas hon att hon tack vare tiden och sitt nya lärarjobb ska vara stark nog att slå sig till ro i det som en gång var hemma igen. Och allt går bra. Hon trivs på jobbet och kommer mycket snart att engagera sig i en av sina elever, Nike. En kille som är allmänt omtalad som en bråkstake och problematisk. Men Anna ser att det finns någonting annat i honom och att någonting gömmer sig bakom den tuffa attityden. Snart kommer de varandra nära och kommer att betyda oerhört mycket för varandra.

Till en början är Jenny Holmbergs debuthistoria varm och berörande. Annas djupa hemlighet berör även innan man som läsare får veta vad det är och när allting klarnar får man bara ännu större känsla för henne. Nikes fascination för sin lärarinna känns trovärdig, men jag känner mig emellanåt lite tveksam till hur deras relation utvecklar sig. Förmodligen är det möjligt, men allt löser sig lite för bra. För att förstöras lite för enkelt igen. Jenny Holmberg bygger upp en hel del förväntan – och följer sedan inte upp dem. Till exempel finns en parallell historia som jag hela tiden väntar mig ska få en stor betydelse. Den slår sig till slut in i historien om Anna och Nike, men tar inte alls den plats jag hade väntat mig. Och därför blir jag en aning besviken på alltihop. Liksom hur hon slutar hela historien. Det absoluta slutet är dock snyggt ihopknutet med början.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *