Inblandning på helt rätt sätt

Främmande fågel – Anna JanssonFrämmande fågel
Anna Jansson (2006)
Prisma
Inbunden – 263 sidor

Främmande fågel var mitt första möte med kriminalinspektör Maria Wern på Gotland. 2008 sände TV4 en filmatisering av boken och det var den jag råkade hamna framför. Mycket var Eva Röses förtjänst, då hon är en av de svenska skådespelare jag tycker bäst om. Jag tyckte det var bra, men längre än så kom jag inte just då. Historien om hur fågelinfluensan plötsligt dyker upp på Gotland och sprider sig som en löpeld är hemsk och berörande. Framför allt kändes det trovärdigt, som att det verkligen var så det skulle gå till om en epidemi bröt ut.

Sedan dess har jag läst två andra böcker om Maria Wern och blivit en aning besviken. Visst var de spännande, men jag irriterade mig på att Maria Wern blir så bokstavligt talat personligt inblandad i fallen hon arbetar med. Men Främmande fågel är bättre. Nu när jag läser den känner jag igen den Maria Wern jag fastnade för 2008; både i karaktären och handlingen. Kanske för att det är Anna Janssons åttonde bok, kanske för att hon har blivit säkrare i sin karaktär och sitt sätt att skriva. Kanske hade jag upptäckt det redan i någon av de tidigare böckerna om jag hade läst dem.

Visst, Maria Wern blir inblandad även i den här boken – hennes son är en av de som smittas och måste läggas i karantän på sjukhuset. Men det känns inte lika överdrivet och otroligt som inblandningen i de tidigare böckerna; en stor del av Gotlands befolkning får symptom av fågelinfluensan. Och den kämparglöd det väcker i Maria gör det hela bara ännu bättre.


One thought on “Inblandning på helt rätt sätt”

  1. Jag minns också att jag inte var helt övertygad av de första böckerna, men sen blev jag fast. Minns inte vilken bok det var dock, kanske det var den här;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *