Intressanta investeringar

Sakta men säkert rullar bokhyllegenomgången (om det nu är det man ska kalla det för när jag tar två böcker på varje bokstav ur min bokhylla). Nu är turen i alla fall framme vid min alldeles egna bokstav I.

Inspärrad av Teresa Cooper hittade jag av en slump i Ullared för ett par år sen. Anledningen till att den hamnade i min korg var nog främst priset – 19 kronor, tror jag bestämt. Och visst visade den sig vara värd det priset. Teresa berättar starkt och gripande om hur samhället i brist på bättre lösning placerade henne på ett hem för psykiskt sjuka unga – trots att hon egentligen var helt frisk, det enda som var fel var att hennes mamma inte kunde ta hand om henne. I stället medicineras och behandlas Teresa tills hon faktiskt blir sjuk på riktigt. Att en sådan historia kan vara sann och dessutom inte utspelar sig för speciellt länge sedan är otroligt hemskt.

Äve I dag hade jag helst inte velat träffa mig själv av Nobelpristagaren Herta Müller var ett riktigt fynd prismässigt – 10 kronor på årets bokrea. Innehållet vet jag dock inte så mycket om än, eftersom jag inte kommit dit riktigt än. Men jag har velat läsa någonting av henne ända sedan hon fick priset.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *