Skrämmande hög igenkänningsfaktor

När börjar det riktiga livet – Fredrik lindströmNär börjar det riktiga livet?
Fredrik Lindström (Bonniers 2011)
E-bok

Fredrik Lindström är en man jag tycker om och jag gärna tittar på. Det jag tidigare har läst av honom har dock inte imponerat något vidare på mig. Men någon gång ska det väl bli ändring på det. När börjar det riktiga livet? är 14 korta, rappa noveller om vanliga svenskars vanliga liv och vanliga problem. Och Lindström lyckas verkligen med att skildra dem. Paret som jagar den perfekta tavlan till sitt hem eftersom det säger så mycket om dem, mannen och kvinnan som har ett helt kök fullt av dyra, fina köksprylar men inte använder en enda av dem någonsin (som mannen säger; om jag börjar med en så blir ju de andra avundsjuka och därför blir alla stående), mannen som köper båt för att få ligga mer, den mänskliga rättigheten att få vara lycklig och många fler.

Självklart är allt en smula överdrivet för att bli tydligare, men det är ändå skrämmande hög igenkänningsfaktor på det mesta. I nästan varje novell går att se de här tankarna eller laterna hos sig själv eller någon i sin närhet. Och det är just därför det blir så bra. Lindström har lyckats fånga den moderna människans absurda problem på ett klockrent sätt, men med relativt enkla medel.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *