För den som vill veta mer om mig

Just nu cirkulerar en “Elva frågor till elva bloggare”-utmaning i bokbloggsvärlden. Både här och där har jag sett den ena efter den andra bloggaren svara på frågor om böcker, men även om allt mellan himmel och jord. Och i helgen upptäckte jag att jag också blivit utmanad – två gånger till och med. En gång av Annika på alkb.se och en gång av Linda på Enligt O. Självklart tar jag mig an utmaningen trots att det fanns en del kluriga frågor och försöker även föra den vidare, även om jag vet att många kanske redan tröttnat på den.

Det här blir ett långt inlägg redan som det är, därför kommer mina frågor och de jag utmanar i ett eget inlägg senare i eftermiddag.

Annikas frågor:
1. Du får 1 000 kronor att köpa vad du vill för. Vad spenderar du tusenlappen på?
Oj. Just nu skulle det nog faktiskt vara ett fint badrumsskåp.

2. En dag står din favoritförfattare utanför din dörr. Hur reagerar du?
Med förvåning, men förhoppningsvis hämtar jag mig relativt snabbt och frågar om hon (läs Anna Gavalda) vill komma in på en kopp te. Kanske lyckas jag till och med få fram den frasen på franska, men det kan vara för mycket begärt.

3. Vilken tid på dygnet läser du helst?
Eftermiddag/kväll.

4. Läser du böcker som är baserade på verkliga händelser och finns det i så fall någon du kan tipsa om?
Ja, sådana läser jag väldigt gärna. Speciellt intressant tycker jag att det blir om det handlar om ett särskilt brottsfall eller liknande. Därför kan jag rekommendera Gellert Tamas Lasermannen som verkligen är bra skriven och skildrar händelseförloppet just som det var (så gott som det går, självklart finns det fiktiva passager också för att det ska bli en bra roman). Hemsk läsning, och otroligt hemskt att det är sant.

5. Har din blogg en fb-sida?
Ja, men däremot brist på personer som gillar den. Så därför tycker jag att fler ska göra det här.

6. Vad tycker du om att ägna fritiden åt (näst efter att läsa böcker då?)
Måste nog erkänna att datorn får en stor del av tiden. Umgås gärna med familj och pojkvän.

7. Skriver du själv?
En gång i tiden skrev jag väldigt mycket, men tyvärr har det försvunnit med åren. Jag tror att jag har börjat bli mer självkritisk och därför inte riktigt vågar av rädsla för att inte komma vidare. Men emellanåt saknar jag skrivandet och funderar på att ta upp det igen. Men däremellan är det bara skrivandet på bloggen som gäller – och det är ju inte så bara.

8. Vilken är din högsta dröm?
Ett långt, bra, friskt liv med den jag älskar och ett bra familjeliv i en trevlig stad, med ett trevligt jobb.

9. Äger du en surf- eller läsplatta?
Nej, men börjar bli sugen på att testa en läsplatta.

10. Hur kom du i kontakt med böcker första gången?
Den frågan är helt enkelt omöjlig att svara på. Förmodligen fick jag böcker lästa för mig när jag var liten, men jag kan inte minnas något speciellt tillfälle. Förmodligen smög det sig på allt eftersom åren gick. 

11. Vad är det som lockar dig att läsa den genre du föredrar?
Deckare – spänningen, drivet och att jag är fascinerad av kriminalhistorier även i verkliga livet.
Biografier/BOATS/självbiografier – starka levnadshistorier och känslan av att kunna relatera till olika saker, eftersom det hänt på riktigt.
Romaner – för att de kan handla om det mesta och att man även där kan relatera till historerna – eller också att de kan vara helt skilda från ens eget liv.

Och så Lindas frågor:
1. Vilken bok ger dig vårkänslor?
Jag vet inte om det finns någon specifik bok som plockar fram sådana känslor, men allt med känslor hör väl våren till, eller hur? Så varför inte passa på att läsa lite Anna Gavalda i vår?

2. Det är snart skolavslutning. Vad köper du för bokpresent till en nybakad student?
När vi hade tagit studenten fick jag en lite smårolig bok av en vän – Studentkokboken. En väldigt liten kokbok, men med ganska många recept. Allt från seriösa recept på biff med bambuskott till recept på bakispizza (en telefon och en meny från en pizzeria). Inte en skönlitterär bok, men väl en bok som passar alla studenter.

3. Vilken författare tycker du får för tok för lite uppmärksamhet?
Jag har bara läst en bok av Dorothy Koomson (Marshmallows till frukost) men den överraskade mig så totalt och lämnade många känslor hos mig. En annan bok av henne står nu i min bokhylla och väntar. Så trots att jag inte läst den än väljer jag att puffa lite för Koomson.

4. Vilken bok inspirerar dig?
Historier om människor som vågar stå upp för sig och göra det som känns rätt är otroligt inspirerande. Därför tycker jag att Corinne Hofmanns historia i Den vita massajen inspirerar, även om jag inte skulle göra samma val själv. Men att våga göra det som hjärtat talar om för en fullt ut, det är inspirerande.

5. Vilken bokkaraktär skulle du vilja ha som vän?
Jag skulle vilja ha Miss Marple som granne; en mysig, lite hemlighetsfull tant som jag skulle kunna gå in till och få en pratstund om någonting hemskt som har i hänt i staden eller i världen. Hon är mysig, men ändå skärpt.

6. Vilken författare hade du helst velat träffa?
Eftersom frågan är formulerad med hade väljer jag en författare som tyvärr inte längre finns hos oss. Jag hade väldigt gärna velat få en pratstund med Astrid Lindgren och tror att det hade varit väldigt trevligt och inspirerande.

7. Vilken bok läser du helst högt?
Jag läser aldrig högt, tyvärr, men den dagen jag har barn kommer jag att läsa Astrid Lindgrens böcker högt så ofta jag bara kan.

8. Vilket bokformat föredrar du?
Det beror lite på tillfället. Pocket är smidigt om man sitter lite dumt till eller ska ut och resa. Rent ekonomiskt är pocket också att föredra. Men sitter jag hemma i soffan med en bok som jag redan innan vet är bra och därigenom är värd kostnaden väljer jag gärna en inbunden.

9. Har du någon gång ljugit och sagt att du läst en bok trots att du inte har det?
Mitt spontana svar är ja, men ändå kan jag inte komma på vilken. Så då kanske svaret är nej, ändå?

10. Vilken bok erkänner du inte att du har läst?
Hm. Jag kan nog faktiskt inte komma på någon bok jag inte skulle erkänna att jag har läst. Faktiskt. Tyvärr.

11. Vad läser du helst en långhelg som denna?
Den här långhelgen har jag läst den efterlängtade Skuggsida av Belinda Bauer. Mycket bra läsning.


One thought on “För den som vill veta mer om mig”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *