Oengagerande ungdomsliv

Bort bort – Anjum HasanBort, bort
Anjum Hasan (Pocketförlaget 2012)
Pocket – 297 sidor

Sophie Das har flyttat från sin familj i den lilla indiska staden Shillong för att i stället pröva på storstadsliv i Bangalore. Men trots att hon har hittat både jobb och vänner känner hon sig inte riktigt hemma. Jobbet börjar bli tråkigt, värden ställer till problem och hennes pojkväns ständiga dröm om den finaste bilen får henne att undra hur människan egentligen fungerar. En resa hem till Shillong skulle få allt att kännas bra igen, men inte heller det känns rätt. Hennes föräldrar är inte riktigt som hon minns och hon ser sig själv stående någonstans mitt emellen, utan att höra hemma varken här eller där.

Jag hade verkligen hoppats att det här skulle bli bra, men i stället får jag en känsla av “Äntligen” när den är utläst. Det är svårt att sätta fingrarna på vad som blir fel, för egentligen skulle det kunna vara intressant och engagerande. Den visar att ungdomars drömmar liknar varandra oavsett var man lever, men eftersom Indien är ett land jag inte känner till så mycket om hade det kunnat bli exotiskt och lärorikt. Men i stället är det är seg och utan något riktigt driv. Trots att det finns några delar som är intressanta har jag svårt att riktigt engagera mig i Sophies liv.

 


2 thoughts on “Oengagerande ungdomsliv”

  1. Har missat att “Bort, bort” kommit ut i pocket. Fick den som rec-ex när den kom ut, men tyckte inte alls om den. Nu minns jag knappt något av den, så många spår satte den. Men det är så tråkigt för jag ville verkligen tycka om den. Men jag hade samma känsla: “äntligen” när den var klar.

    1. Det lät så bra på baksidestexten, men levde verkligen inte upp till det. Tror också jag kommer ha glömt bort det mesta om ett tag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *