Både romantiskt och förskräckligt

Det bästa av allt – Rona JaffeDet bästa av allt
Rona Jaffe (1958)
Forum, Inbunden – 479 sidor

Att skriva om den här boken är svårt. För hur lyckas man få ner en stark känsla i ord? Hur gör jag den känslan bäst rättvisa. Jag vill förklara för er på vilket sätts jag sugs in i 50-talets New York och blir en av de unga sekreterarna som jobbar på det stora förlaget. Caroline är den jag kommer närmast och får starkast känslor för; den av de unga kvinnorna som har starkast drömmar om att göra karriär. Självklart vill hon precis som de andra hitta den rätte, gifta sig och skaffa familj men hon vill också vara stark på egen hand. Det är därför hon har kommit till New York. Och för att hennes fästman bröt förlovningen för att hals över huvud gifta sig med en annan vacker, rik flicka.

Men de andra karaktärerna är också starkt uppbyggda. April gör mig lite ledsen och uppgiven när hon så enkelt ändrar sig efter hur hon tror att omgivningen vill att hon ska vara. Barbara är imponerande när hon försöker få en ensamstående vardag att gå ihop. Gregg har livet många drömmer om, som skådespelerska, men vill i smyg ha ett annat, mer vanligt familjeliv.

Männen framkallar också starka känslor, men av motsatt anledning. De är riktiga kräk emellanåt. Som tror att man kan behandla unga kvinnor hur som helst och som är säkra på att de kan vira vem som helst runt sitt lillfinger bara för att de har lite makt. Vidrigt. Och jag blir så ledsen när kvinnorna går på de enkla knepen, men samtidigt förstår jag dem och suckar lite över att sådan romantik (om än även falskt förpackad) inte riktigt finns i dagens samhälle.

Rona Jaffe tar upp kontroversiella ämnen till diskussion, både abort och sexuella trakasserier för att nämna två. Och det blir lätt att se det hur den tidens perspektiv – just för att det inte är någon bok som är skriven för att romantisera 50-talet utan är skriven just då för att visa på problemen för de här kvinnorna. Jag tror att det är därför min läsupplevelse blir så stark. Jag både lockas av den tiden och avskräcks – tänk vilken tur att samhället har gått framåt. Hur bra vi kvinnor egentligen har det. Men också att det är tack vare sådana här kvinnor, som levde före oss.

Jag klarar inte av att lägga ifrån mig boken och jag vill att den ska fortsätta och fortsätta. Få vara kvar i 50-talets New York och både fascineras och förskräckas.


One thought on “Både romantiskt och förskräckligt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *