En helt enkelt perfekt present

Expressen.se

Mitt bland alla skålar, smycken och vägar dolde sig den absolut perfekta doppresenten till lilla prinsessan Estelle. Ett eget bibliotek bestående av 200 barnböcker. Bakom gåvan stod riksdagen och regeringen som enligt kortet hoppades att “denna dopgåva kan utgöra grunden för en med tiden långt större samling fängslande och inspirerande böcker – och början på ett livslångt glädjefullt och bildande läsande”.

Och jag blev så glad när jag läste det. Inte över antalet – det hade lika gärna kunnat vara tio böcker. Utan av tanken. Det är en doppresent som hon själv faktiskt kan använda och ha glädje av under många år framöver. Och som hon kan spara hela livet. Och som (med hjälp av hennes föräldrar) kan bli en inkörsport till litteraturens fantastiska värld. Helt rätt tänkt av de som styr vårt land (eller den som köpte presenten å deras vägnar). Trots att hon i framtiden kommer att ha mer saker än vad hon kan önska sig så tror jag ändå att det här kommer att vara en bra present under resten av livet.

Så tänkte jag också att vi borde göra det oftare – köpa böcker till barn. Böcker – det kan man däremot aldrig ha för många av. Och de blir aldrig omoderna.


One thought on “En helt enkelt perfekt present”

  1. Jag håller med, en bättre present kunde hon inte fått.

    Det där med att köpa böcker till barn… jag terroriserade mina syskonbarn med böcker varje födelsedag och jul. Just då tyckte det var kul, men dessvärre har det inte hjälpt. Jag är osäker på om de läser överhuvudtaget nu när de är vuxna. Man måste ju liksom “hålla efter” vanan, jag flyttade en bra bit bort och kunde inte hålla koll på dem längre 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *