Lättläst… men inte jättedjupt

Etikett
Josefin Palmgren (Mix förlag 2012)
Inbunden – 139 sidor

Emilia har blivit förälskad i den ganska mycket äldre kalsongmodellen Klemens och ska fira påsk tillsammans med hans familj i deras lantställe på Gotland. Klemens har en syster, Odette, som är lika gammal som Emilia och också kommer från Stockholm men där slutar också alla likheter. Och visst känns det lite konstigt. Men när Klemens plötsligt blir sjuk och måste akutflygas till Stockholm följer hans föräldrar med och Emilia blir kvar med Odette. Och plötsligt inser hon att hon inte kan klara sig utan hennes sällskap, det är något speciellt att sitta där och prata om livets bra och dåliga sidor tillsammans med henne. Båda två har en del speciella tankar och det blir en hel del konstiga, bittra och hoppfulla samtal.

Det finns många bra meningar och stycken som klarar sig bra för sig själva, men speciellt djupt blir det aldrig. Kanske för att det utspelar sig på relativt kort tid och för att boken är så kort. Det blir lite småkomiskt och fyndigt, men jag känner inte att jag känner varken Emilia eller Odette på djupet. Ingen av dem berör mig riktigt och mot slutet tycker jag mest att Emilia agerar konstigt, irrationellt och ologiskt. Det är förresten inte enda gången, emellanåt tappar jag greppet och förstår inte riktigt handlingen, relationer eller vad de pratar om.

Men det fungerar som en snabb, underhållande läsning. Absolut. Så egentligen är det kanske bra att den är kort och rapp.

Tillsammans med boken (som var ett recensionsex) följde även en annan slags fylla-i-bok än de Mina vänner-böcker man hade som liten. Nämligen Mina engångsligg, eftersom Palmgrens första bok hette just Engångsligg. Med samma upplägg som de böcker alla barn hade (i alla fall när jag var liten), men med mer detaljer om engångsligget. För min del kommer den dock att ligga oanvänd (jag har ju pojkvän sedan mer än två år) men jag skulle absolut kunna tänka mig att ge bort den som en lite halvoseriös present till en vän någon gång.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *