GW berättar ärligt och fyndigt

Gustavs grabb
Leif GW Persson (Bonniers förlag 2011)
E-bok

Någonting, jag vet inte riktigt vad, har fått mig att vara intresserad av att läsa Leif GW Perssons självbiografi ända sedan den kom. För på något sätt är han en fascinerande människa; otroligt kunnig, lite besserwissig, mysig och imponerande. Han har ett sätt att berätta saker på som gör att jag tror på honom och hans teorier. För många år sedan läste jag en av hans deckare, dock utan att fastna, och jag har lyssnat på ett sommar- och ett vinterprat med honom, där jag fastnade en smula. Och det kan ha varit i radiopraten som jag insåg att jag ville veta mer om den här fascinerande mannen.

Och det får man verkligen göra i Gustavs grabb. Han berättar på ett otroligt ärligt och sant sätt, både ur barnets ögon och den vuxnes, om sin uppväxt i en arbetarfamilj i Stockholm. Man riktigt känner hur mycket han älskade och såg upp till sin pappa, Gustav skildras med en värme som lyser igenom allting. Mamman, som ständigt var “sjuk”, skildras inte på samma sätt och emellanåt är GW inte rädd att förklara varför han känner så starkt mot henne som han gör. Han minns många incidenter och händelser från sin barndom och berättar alla på ett sätt som gör att man kan känna igen sig, trots att jag aldrig växt upp på det sättet. Han gör sitt barndomsjag rätta, men driver ändå med sig själv (som att han inte drar sig för att referera till sitt barndomsjag som professor Wille Vingmutter, vilket var vad hans klasskamrater kallade honom – professor för att han läste mycket, Wille för att han hette Willy i andranamn och Vingmutter för att hans öron stod ut).

Jag fastnar kort sagt i hans livshistoria, även om vissa bitar ibland känns lite för långa, som att jag har förstått poängen och bara vill gå vidare. Men jag står även efter läsningen fast vid att han är en intressant (och imponerande) person.


One thought on “GW berättar ärligt och fyndigt”

  1. Jag är också nyfiken på den, utan att egentligen veta varför. Det är nog något med den där kombon besserwisser & mysig, tror du inte? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *