Enormt besviken – men längtar ändå vidare

Skuggsida – Belinda BauerSkuggsida
Belinda Bauer (Modernista 2012)
Inbunden – 383 sidor

(En liten spoilervarning utfärdas, men mycket liten sådan)

Belinda Bauers debutroman Mörk jord tog mig med storm när jag läste den i slutet av förra året. Jag var fast från första sidan och från den sista sidan längtade jag efter att få läsa hennes nästa bok. Och på grund av min lathet så väntade jag tills den kom på svenska (och lite till). Men när jag väl hade fått hem den var det svårt att slita sig – än en gång.

I den här boken befinner vi oss fortfarande i ungefär samma område som i den första, men med en annan huvudperson. Jonas Holly är lokalpolis i området kring byn Shipcott och i bakgrunden finns även några av karaktärerna från Mörk jord. Han tar sitt arbete på största allvar, samtidigt som han anstränger sig för att ge sin sjuka fru en så bra tillvaro som möjligt. Arbetet är lugnt och relativt enkelt, tills den dag en äldre kvinna hittas kvävd i sin säng. Holly har ingen erfarenhet av mordutredningar, vilket den ytterst otrevlige kriminalinspektör som blir ditskickad med sitt team är snabb att utnyttja. Stackars Holly får skäll för både det ena och det andra och utnyttjas på ett skrattretande sätt. Men trots det erfarna teamet är det fler personer som blir mördade och kanske är det bara Holly som kan räkna ut hur man ska lyckas hitta mördaren. Men hur ska han kunna göra det om han inte tillåts någon insyn i utredningen?

Spänningen är det verkligen inget fel på, möjligtvis går det lite långsamt framåt emellanåt. Men det är skönt, jag får gott om tid att lära känna personerna på djupet och det är verkligen en av Belinda Bauers styrkor. Det är inte vilken kriminalroman som helst, utan det finns verkliga personer och känslor med i den här historien, precis som det gjorde i Mörk jord. Men det finns ett stort men – och eftersom det är närmare slutet så kommer jag inte att gå in på det. (Men du som är rädd för att ens få veta någon liten detalj om det borde nog sluta läsa här ändå)

Låt oss nöja oss med att säga att jag tycker att hon har gjort det oerhört enkelt för sig genom att fortsätta historien på det sätt hon har gjort. Och det är så synd, för fram tills dess älskar jag historien. Sen blir jag arg, ledsen och besviken. Och undrar hur sjutton hon lyckas fortsätta i nästa bok. Men trots det, eller kanske på grund av det, längtar jag efter att läsa nästa bok i serien om Holly och Shipcott. Fast jag tänker suga på den karamellen ett tag till, smälta besvikelsen från den här boken och bara komma ihåg det som var bra. (Och i det gäller även att glömma alla stora korrfel, som till exempel allra först i boken där Hollys fru får fel namn).

Låt oss hoppas att Belinda Bauer inte väljer en lätt utväg även i Finders Keepers.


4 thoughts on “Enormt besviken – men längtar ändå vidare”

    1. Ja, jag såg att du läst den och jag blev sugen jag också. Kanske ska ta mig an den engelska trots allt?

  1. Jag håller med dig i det du skriver!
    Har trean stående i hyllan och tänkte njuta av den i sommar:-) För jag hoppas ändå…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *