Hur kan sådant här hända?

Fallen flicka
Christina Wahldén
(Rabén & Sjögren 2009)
E-bok

16-åriga Rona trivs bra i Sverige och i skolan. Hon försöker lära sig så mycket som möjligt och vill studera så länge hon bara kan. Hennes familj kom till Sverige för ett år sedan, men den enda som har acklimatiserat sig bra är Rona. Hennes mamma är gravid, vilket gör att Rona får ta hand om större delen av hushållsarbetet. Utöver skolan så ska småsyskonen lämnas på dagis och maten lagas. Och alltid ska pappa göras nöjd, vilket är lättare sagt än gjort. Så fort hon gjort någonting han tycker är fel väntar slag och hårda ord. Till slut rinner missnöjet över och med hjälp av Ronas äldre bror “råkar” hon ramla ner från balkongen…

Balkongflickor dyker upp då och då i medier, unga tjejer som råkat falla ner från balkongen och där man kan misstänka att det är familjen som ligger bakom. Christina Wahldén gör ett bra jobb med att belysa problemet och man får verkligen en stark känsla för Rona. Det är hemskt och skrämmande att det här faktiskt existerar i vår värld i dag. Det är så svårt att förstå hur någonting som misstankar om att ens dotter har vanärat familjen gör att det bästa är att få henne ur vägen. Jag förstår så väl den lärare som tar Rona under sina vingar och försöker hjälpa henne så gott det går. Jag önskar att jag hade vågat göra detsamma om jag hamnade i en liknande situation. Och Ronas kärlek till sin familj – hon tror sin pappa om gott trots att hon är livrädd för honom på samma gång. Hon vågar återvända hem, trots att hon vet att han är arg. Hon är en stark tjej – men tyvärr är männen i familjen starkare…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *