Det här blir för mycket för mig

Den andalusiske vännen
Alexander Söderberg
(Norstedts 2012)
Inbunden – 501 sidor

När jag läser på baksidan av den här boken verkar allting båda för en otroligt spännande och bra läsupplevelse. Första boken i en planerad serie, såld till mängder av länder och jag har sedan läst att filmrättigheterna redan är sålda. Det måste väl vara bra, eller?

Kanske är det just därför jag blir så förvånad. Eller också är jag helt enkelt inte rätt läsare. Men det borde jag vara, det här är ju sådant jag gillar. Eller? Jag blir så förvirrad och förstår inte varför det här ska vara så bra. Till och från är det spännande. Men oftast är det alldeles för mycket, som en fullspäckad actionthriller där man har glömt bort att göra människorna trovärdiga och verkliga. Visst finns det några, som polismannen Lars och delvis också huvudpersonen Sophie Brinkmann. Men inte ens där känner jag att jag får lära känna dem helt på djupet.

Sjuksköterskan Sophie träffar patienten Hector Guzman och av någon anledning finns det någonting som gör att hon dras till honom. Han är charmig, intelligent och trevlig och de börjar att träffas efter att han skrivits ut från sjukhuset. Men snart (alldeles för snart) dras Sophie in i Hectors värld av knarklangare och lejda mördare och allt blir en hetsig flykt för att överleva.

Jag kan förstå att Alexander Söderberg siktat mot filmens värld, det är väldigt sceniskt uppbyggt och vissa delar gör sig säkert utomordentligt på film. Men om en bok ska vara tillräckligt spännande och gripande måste det finnas någonting mer. Som ett starkt persongalleri. Tyvärr finns inte det och mycket av spänningen saknar finess. Det “bara händer” och ofta blir vissa händelser en alldeles för enkel lösning på problemet. Och emellanåt är det så mycket som händer att jag bara måste lägga ifrån mig boken, andas och ta en paus.

Finess. Jag behöver mer finess och lugn. Spänning i all ära, men ibland måste jag få andas och sjunka ner i en stark personhistoria även om det är en spänningsroman.


One thought on “Det här blir för mycket för mig”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *