Nätt och stark liten historia

Norrtullsligan
Elin Wägner (1908)
E-bok

Jag brukar säga att jag gillar böcker som handlar om starka kvinnor, oavsett om historien i sig är sann eller inte. På den beskrivningen kändes det som att Norrtullsligan skulle falla in, och på grund av dess nätta format tyckte jag att den gjorde sig bra som e-bok. Att den dessutom fick dra i gång sommarens klassikerläsning blev ett extra plus.

Och visst tycker jag om den. Jag gillar att se hur de unga kvinnorna som lockats av storstadslivet i Stockholm har det i början av 1900-talet. Hur de tar sig in i arbetslivet, försöker stanna kvar och samtidigt drömmer om den stora kärleken. På väldigt få sidor blir de ändå tydliga personer för mig och jag lever med dem i deras lilla lägenhet i Stockholm. Liksom Annika Lantz, som skrivit förordet, fascineras jag över att många problem fortfarande är desamma, trots att så lång tid har gått. I många delar av historien känns det som att det inte har gått hundra år, utan snarare handlar om oss människor som lever i dag.

Och det är så härligt att läsa om deras hopp och längtan efter ett annat liv. Styrka och hopp, det är två ord som garanterat får mig på fall.


2 thoughts on “Nätt och stark liten historia”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *