Det här, mina vänner, borde vara obligatorisk läsning

Hungrig
Crystal Renn
Bladh by Bladh – 2011
Inbunden – 239 sidor

Crystal Renn knockar mig totalt med sitt livs historia. Hon är bara 26 men har en sådan oerhört stark historia att berätta. Och som är väldigt viktig i dagens samhälle där vikt och utseende hela tiden är på agendan och ska vara det som vi fokuserar allra mest på hela tiden. Modellyrket ses som någonting lyxigt och enbart roligt, tänk bara på Top Model och liknande program – jag är själv fascinerad av dem.

Men Crystal Renn ger en så viktig bild av hur det ser ut på baksidan av den där fina fasaden. Även om man vet om att livet som modell inte är en dans på rosor sedan tidigare så behöver man ibland påminnas. Det är det hon gör så bra. Hon börjar med sitt liv från början, hur en matglad, helt vanlig tjej en dag fick höra att hon skulle passa som modell och sedan blev besatt av tanken. Som ung tonåring gick hon från fikasugen till besatt av träning och kalorier. Och till slut fick det henne att nå sitt mål – att få ett kontrakt med en modellagentur. Men kampen hade egentligen bara börjat, det var inte lätt att slå igenom och det ställdes hela tiden högre och högre krav på henne. Både från agenturens och kundernas sida, men även från hennes egen. Det blev en besatthet att äta så lite som möjligt, att hela tiden vara den smalaste tjejen i rummet. Och ändå dög hon inte, ändå fick hon höra att hon såg tjock ut, att hon skulle behöva göra sig av med några kilon till. Hur kan en vuxen människa stå och säga sådana saker till en undernärd tonårstjej som knappt klarar av att stå på benen?

Men en dag vände det. Crystal fick höra att hennes lår såg alldeles för tjocka ut för att visas upp i baddräkt – och hon bestämde sig för att det fick vara nog. Hennes kropp ville leva, ville få vara det den var. Hon började äta normalt igen och slutade träna. Men modellkarriären ville hon inte ge upp och hennes envishet gjorde henne till en oerhört framgångsrik plusmodell – som alla stora designers vill jobba med. Något hon inte ens var i närheten av att uppnå när hon svälte sig och höll på att gå mot en säker död.

Och samtidigt som Crystal Renn berättar sin historia argumenterar hon för och emot bantning, träning, mat och olika teorier inom modellbranschen. Hennes personliga historia är intressant, men det är även alla hennes diskussioner med sig själv om hur människan ska leva. Att alla inte är gjorda för att vara supersmala, att alla inte går upp i vikt av att lassa i sig massa mat. Och inte minst om hur hon blev behandlad i modebranschen. Det är hemskt att det fick gå så långt som det gjorde och att ingen säger ifrån. Och kanske det värsta av allt – att det inte bara är för Crystal Renn det blev så här, det har hänt massor av flickor för henne och händer fortfarande.

Det här är någonting som alla tjejer, och kanske även alla killar, borde läsa. Obligatorisk läsning i skolan, kanske? För det är verkligen en historia som sätter spår och väcker tankar. Just för att alla kan känna igen sig på något sätt eller dra paralleller till någonting. Dessutom är det en historia om en stark kvinna som vågar trotsa sig själv och alla runt omkring – för att få göra det hon älskar men ändå leva fullt ut.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *