Två x Agatha Christie

 

I sommar har jag bland annat läst om två av mina absoluta favoritböcker genom tiderna – av Agatha Christie. Och varför inte baka ihop recensionerna av dem då?

ABC-morden
Agatha Christie (1936)
Inbunden – 223 sidor

Hercule Poirot blir utmanad av en mystisk mördare som kallar sig för ABC. Han skickar ett brev där det står att ett mord kommer att begås i staden Andover. Mordet äger rum och personen som mördar har dessutom ett namn som börjar på A. Snart visar det sig även att mördaren planerar att fortsätta framåt i alfabetet och att Poirot måste lista ut vad de små ledtrådarna i breven betyder innan det är för sent.

Det här är den första Agatha Christie-bok jag någonsin läste och den som fick mig att fastna totalt för hennes författarskap. Nu när jag ett antal år senare läser om den är den precis lika spännande som sist och jag kom faktiskt inte ihåg exakt hur den slutade. Poirot är i högklass i den här boken och pusselbitarna som läggs fram gör att jag är helt säker på vem som är mördaren – men det visar sig att jag har fel. Precis som vanligt. Precis som det ska vara.

 

Ett mord annonseras
Agatha Christie (1950)
Inbunden – 254 sidor

Invånarna i byn Chipping Cleghorn blir förvånade när det en dag annonseras i lokaltidningen om att ett mord kommer att begås i huset Little Paddocks på kvällen. Men samtidigt kan många av dem inte låta bli att gå dit, det kanske är någon slags lek? Tyvärr visar sig mordet vara på riktigt och frågan är bara om det är ett inbrott eller om meningen faktiskt var att döda någon.

Miss Marple är lika mysig som alltid, och lyckas självklart hjälpa polisen att ta reda på vem som är mördaren och varför det blev som det blev. Och varför det annonserades om det. Ingenting är lätt, men med hjälp av många små pusselbitar lyckas hon till slut se hela den stora biten – så som hon alltid gör.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *