Ett väldigt viktigt perspektiv

Arkan Asaad - Stjärnlösa nätterStjärnlösa nätter
Arkan Asaad
Norstedts 2011
Pocket – 248 sidor

Amar växer upp i Sverige med en kurdisk familj och en dominerande far. Men han själv är helt anpassad till det svenska samhället och vill leva precis som alla andra. När han är 18 följer han med sin pappa och sina bröder till kurdiska Irak för att hälsa på släkten. Det är ett trevligt besök och han njuter av att få träffa alla de han minns från han var liten – tills han inser vad syftet med resan är. Hela släkten planerar att han ska gifta sig med sin kusin Amina. Självklart inte, han har ju flyttat hemifrån, är van att klara sig själv och planerar att studera och jobba innan han bildar familj. Men till slut blir trycket från släkten för stort och han ger med sig.

Det här är väldigt intressant läsning, framför allt för att den handlar om tvångsgifte ur ett annat perspektiv än vad jag tidigare har läst om. Oftast är det tjejen som är den utsatta, men i det här fallet är det en ung kille som tvingas till precis samma sak och som kämpar för sin egen frihet. Och som är den som håller på att förstöra familjens heder genom att inte vilja gifta sig. Det väcker många tankar och är relativt lätt att ta till sig, trots allt. Det är så sorgligt men samtidigt imponerande hur stark Amar är och vad han gör för att få leva livet på sitt sätt.

Språket är helt okej, även om jag inte blir helt hänförd av hans sätt att berätta historien. Men i det här fallet gör det inte så mycket, för det är själva historien som är det jag är ute och efter och det som betyder någonting. Och det betyder väldigt mycket.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *