Klassiker som passar när som helst

Charles Dickens – Oliver TwistOliver Twist
Charles Dickens
Skriven 1838
Inbunden – 214 sidor

Sista året på gymnasiet läste jag Great expectations (Lysande utsikter) i Engelska C-kursen. Den var bra, men mitt främsta minne av den är att jag tyckte att den var svår. Inte bara språket, utan hela handlingen. Därför fick jag lite bilden av att det var så som Charles Dickens är. Men trots det har en önskan om att läsa Oliver Twist längre grott i mig och jag har snubblat över den några gånger på olika antikvariat. Men på engelska, och jag kände mig ganska säker på att jag ville läsa den på svenska – just av de tidigare anledningarna. Och plötsligt fanns den där, på det lilla antikvariatet i hamnen i min hemsida. Så nu finns den i min bokhylla, utläst och klar.

Och hjälp, vad den överbevisade mina förväntningar. Språket var inte alls svårt, snarare tvärtom, och handlingen var helt fantastisk. Nu visste jag ju i och för sig ungefär hur den gick (tacka bland annat tecknade Oliver och gänget och musikalfilmen Oliver) men ändå lyckades den överraska mig på flera punkter. Jag fastnar direkt för Oliver och blir lite rädd för Fagin och de andra elakingarna.

För mig är en riktigt bra klassiker en bok som kan läsas av alla, när som helst och hur som helst. Och det tror jag verkligen att Oliver Twist kan göra. För även om den inte utspelar sig i vår tid så går det att känna igen sig i de mänskliga tankarna och fenomenen som dyker upp (girigheten, till exempel). Människor är alltid människor och kommer nog alltid att fungera på ungefär samma sätt, oavsett hur världen runt omkring oss ser ut.

Men framför allt är jag så glad att jag äntligen läst den. Det är en klassiker jag aldrig kommer ångra att jag tog mig an.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *