De har någon sorts det (dubbelrecension)

Smärtans hus
Jo Nesbø (2002)
Piratförlaget
Pocket – 426 sidor

Jag har gett Harry Hole flera försök nu. Och här börjar jag faktiskt bli lite positiv till honom. I den här delen är det ett gäng brutala bankrån som står på agendan, samtidigt som han själv blir inblandad i ett mord på en kvinna. Det visar sig nämligen att hon är en gammal flickvän och allting tyder på att Hole var den sista att gå därifrån kvällen innan hon blev mördad.

Det är spännande, det kan man inte säga någonting emot. Men varför måste han vara så inblandad igen? Det är lite bättre än några av de tidigare böckerna jag läst om honom, men jag blir inte helt såld. Men samtidigt är det synd om Hole, det är uppenbart att någon försöker sätta dit honom och då är det svårt att inte känna sympati för honom.

Djävulsstjärnan
Jo Nesbø (2003)
Piratförlaget
Pocket – 388 sidor

Om Smärtans hus ändå var helt okej så får Djävulsstjärnan mig att nästan bestämma mig för att inte ge Harry Hole någon ny chans alls. Den här gången är han nära uppsägning från polisen men lyckas på något sätt hänga kvar, trots att han beskyller sin kollega för mord och vapensmuggling. När en kvinna hittas mördad tvingas de arbeta sida vid sida för att lösa mordet – eller morden, som det senare visar sig vara. Men Hole är den som kommer mördaren först på spåren. Och jag gillar verkligen inte hur Hole är i den här boken. Det är någonting som är svårt att sätta fingret på, men jag tycker verkligen att han gör bort sig totalt flera gånger och som jag inte tycker gör att han förtjänar någon andra chans.

Men samtidigt så läste jag ut den här boken en och samma dag, vilket säger någonting. De är svåra att lägga ifrån sig, hur mycket jag än himlar med ögonen och suckar under tiden jag läser. Så kanske säger det också någonting. Kanske vill jag sucka. Kanske har Nesbø lyckats.

Kanske kommer jag till och med att ge Hole en ny chans. Men jag låter det nog gå lite tid innan det blir en ny chans i så fall.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *