En typisk svensk deckare

Helg igen och därmed dags för en ny bokbloggsjerka. Den här gången en väldigt svår en…

Vad är det som gör en svensk kriminalroman typiskt svensk för dig. En italiensk kriminalroman typisk italiensk. Amerikansk? Välj ett land och tala om för mig vad du tycker kännetecknar just det landets kriminalromaner.

Eftersom de deckare jag oftast läser är svenska får det väl bli det land jag kan ha någon sorts åsikt om. Dessutom är det oftast de deckare jag tycker bäst om, vilket kanske säger någonting för min egen del. Jag tycker helt enkelt att svenska deckare till stor del håller en väldigt hög kvalitet. Men det är ju inte direkt något kännetecken, så jag försöker lista några andra punkter i stället.

  • Huvudpersonen/den som löser brottet. Medan huvudpersonen i många deckare från andra länder ofta är polis till yrket kan svenska huvudpersoner vara något helt annat. Journalist, en vanlig människa eller någon som på något annat sätt dimper ner mitt i en mordutredning. Vilket jag ofta kan tycka är ganska skönt, då man slipper alltför mycket “jobbtjafs” och att sucka över att själva polisarbetet inte känns trovärdigt.
  • Yrket i sig. När huvudpersonen har ett yrke som på ett tydligt sätt anknyter till mordet så förklaras det på ett väldigt bra sätt. Det känns (i de flesta fall) trovärdigt och som att författaren har gjort sin research.
  • Verkliga människor. Karaktärerna i svenska deckare blir mer än vad de är där för. En polis är inte bara en polis, utan många gånger får man i stället lära känna hen på djupet, som en riktig person. Samma sak med många andra karaktärer.

Säkerligen finns det många fler saker man kan ta upp, men det får jag helt enkelt jerka mig fram till hos andra bokbloggare.


2 thoughts on “En typisk svensk deckare”

  1. Efter att ha följt din blogg ett tag nu så vet jag att du älskar deckare och jag behöver tips! Jag vill ha en deckare eller thriller och jag vill inte ha någon polis som huvudroll vill inte ha den typen av kriminalroman om du förstår vad jag menar. Hade varit kul att få lite tips!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *