Så liten, med så mycket att tänka på

Lizzie Doron – Varför kom du inte före krigetVarför kom du inte före kriget?
Lizzie Doron
Weyler förlag 2011
Inbunden – 136 sidor

När jag hade min födelsedagstävling bad jag om boktips och av Lotten fick jag just Varför kom du inte före kriget. En bok som jag läst så otroligt mycket gott om att jag redan före tipset funderat på att läsa den. Men Lottens tips blev avgörande, för vi tycker lika om så många böcker (ja, de flesta faktiskt).

Elisabets mamma Helena överlevde Förintelsen och försöker ge sin dotter ett normalt liv. Och en möjlighet till att överleva. Till exempel är det för henne otroligt viktigt att färga både hennes och sitt eget hår blont – erfarenheten har lärt henne att bara de blonda överlever. Hon försöker skaffa Elisabet mer mänskligt inflytande i livet, men det går oftast inget vidare. Och även om Helena faktiskt har överlevt så är hon påverkad ända in i djupet av vad som hände de där åren. Framför allt finns tankarna på alla släktingar ständigt hos henne och hon bär dem med sig.

Trots att hela historien egentligen är väldigt tragisk och sorglig lyckas Lizzie Doron berätta en varm och humoristisk berättelse. Mammans små infall, ofta lite smågalna, blir i de flesta fall helt logiska när de förklaras ur mammans perspektiv. Som varför hon slänger alla Elisabets Bar Mitzva-presenter. Och det finns så många små detaljrika historier att det är svårt att ens lyfta upp någon, för det går inte att göra dem rättvisa genom att sammanfatta. Att man kan hinna med så mycket och skapa en så stark bild av två personer på bara 130 sidor är imponerande. Att dessutom göra det på ett levande, humoristiskt och vackert sätt (där tänker jag främst på språket) gör det bara ännu bättre.

Trots att det går att snabbläsa den här boken så skapar den många tankar som stannar kvar. Lizzie Doron skrev den för att hennes egna barn skulle kunna läsa om sin mormor, men lyckades så bra med historien att den numera är obligatorisk läsning i alla israeliska skolor. Det om något säger väl någonting. Kanske borde den även vara det här.


One thought on “Så liten, med så mycket att tänka på”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *