Så hemskt, men tyvärr sant

Madeleine – Kate McCannMadeleine: Vår dotters försvinnande och det fortsatta sökandet efter henne
Kate McCann
Norstedts 2012
Inbunden – 375 sidor

Den 3 maj 2007 försvinner knappt fyraåriga Madeleine McCann spårlöst från familjens hotellrum i Praia da Luz i Portugal. Hennes föräldrar tillsammans med vänner satt inte långt därifrån och åt middag och tittade med jämna mellanrum till sina sovande barn på hotellrummet. Men vid en av kontrollerna har det som är varje förälders mardröm hänt – Madeleine är borta och fönstret är öppet.

De flesta av oss kan nog det händelseförloppet och har läst många tidningsartiklar om den lilla blonda flickan med de stora blå ögonen. I fem år har vi läst om hur hon försvann, hur den portugisiska polisen misstänkte att föräldrarna själva mördat henne och hur hon har setts på flera platser runt om i världen. Så grundhistorien är ingenting nytt.

Men den här boken är Madeleines mammas, Kate McCanns, egen historia av vad som hände. Den börjar från allra första början, det vill säga redan långt före försvinnandet, och går igenom de här hemska åren bit för bit. Tack vare sin dagbok, som hon råddes att skriva efter försvinnandet, vet hon exakt vad som har hänt och när. Det blir en stark historia som ändå visar med skärpa vad det egentligen är som har hänt. Eller, inte egentligen, för det är det ju ingen som vet. Det har gått fem år och hon är fortfarande borta. Men föräldrarnas kamp för att få veta vad som har hänt deras flicka är beundransvärd och stark. Och att de dessutom tar det längre och vill göra någonting för alla barn som kidnappas, inte bara deras eget. Anledningen till att Kate McCann skriver ner sin historia är att världen inte ska glömma. För om alla glömmer minskar deras chanser att hitta Madeleine dramatiskt. Och om världen minns Madeleine kan de också minnas att det värsta faktiskt kan hända.

Oavsett vad som har hänt är det en stark skildring av hur det är att förlora ett barn, men ändå tvingas försöka gå vidare, om inte annat så för deras andra två barns skull. Trots en del sega bitar, är det oftast intressant och som alltid är det skönt att få hela historien på samma gång. Allt utom förklaringen till var hon är.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *