Därför lockar de mig

Tiden går väldigt fort nu för tiden känns det som och nu är det återigen fredag. Vilket innebär att Annika har lagt upp en ny bokbloggsjerka med tillhörande fråga att svara på för den som känner sig sugen.

Vad är det som lockar dig att läsa den genre/de genrer som du föredrar?

Till att börja med är det lite svårt att bestämma genrer eftersom jag läser i stort sett alla (utom science fiction/fantasy) men jag brukar säga att jag helst läser deckare, sanna historier och “vanliga” romaner.

När det gäller deckare så beror en stor del på att jag helt enkelt är väldigt fascinerad av brott och mord. Jag läser gärna om jakten på mördare/andra brottslingar och kanske är det helt enkelt så att det är spänningen som får mig fast. Men det ska vara så trovärdigt som möjligt och då lockar det mig ännu mer. Skildringar av brott som har begåtts i verkligheten får mig definitivt fast.

Sanna historier väljer jag just för att de är trovärdiga. Det är en verklig person som berättar om ett verkligt händelseförlopp. Jag tycker om att höra personens röst dela med sig av sina upplevelser. Och känslan av att veta att det här har hänt på riktigt, en känsla som allt som oftast kan göra en ledsen eller irriterad över det man läser.

Romaner i allmänhet… Tja, för att de kan handla om precis vad som helst (i stort sett). Det som lockar kan vara något jag läst  om boken, en författare jag är nyfiken på eller en stil. Jag letar ständigt efter böcker skrivna på ett bra sätt och det är inom den här genren jag tycker att jag kan snubbla över dem emellanåt.

Men ofta tror jag att varje bok har en egen anledning till att jag valt att ta mig an just den. Det här är några “riktlinjer” men jag tror inte att det alltid är sanningen. Men det är i alla fall ett försök till svar på veckans fråga.


10 thoughts on “Därför lockar de mig”

  1. Genren är oftast inte den avgörande faktorn för om boken är bra utan det är ju känslan den ger. Man vill gärna uppleva sådant som man inte upplever i den egna varldagen. Andra tider , platser och miljöer än den egna!

  2. Läser du “true crime”? Jag gillar ju deckare men när jag försökt läsa sådant som är om verkliga mord så har jag mest mått illa. Inte Henschens böcker, de är bra, men de mer ytliga amerikanska.
    Håller med dig om stilen. Men det är svårt att sätta fingret på.

  3. Det är ju oftast känslan i en bok som gör att man fastnar. Läser just nu en bok av en av mina favoritförfattare, älskar hans stil, men känslan jag brukar få är inte närvarande och avsaknaden av den gör mig lite besviken :/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *