Tankvärt på ett fnissigt sätt

Rosor, min kära, bara rosor
Mark Levengood
Piratförlaget 2012
Inbunden – 122 sidor

Mark Levengoods små anekdoter får mig verkligen att må bra. Allt från hur han gungade på “fel” sätt som liten och med barnets naivitet undrar hur man kan gunga på fel sätt till hur han sitter på en scen och ska intervjua Dalai Lama – utan att höra ett ord av vad den andre säger. Eller ett resonemang om vilka som åker på Göta Kanal. Det bästa vore egentligen kanske att läsa en varje morgon, eller varje kväll och suga i sig dem en och en. För trots att de ofta får mig att fnissa så får de mig även att tänka efter. Det är filosofiskt på ett sätt som alla kan ta till sig och det är det som är så skönt. Många händelser är mer eller mindre vardagliga saker som många kan känna igen sig i. Och det är det som är så skönt. Varje liten sak blir så mycket mer och han vill verkligen förmedla någonting.

Ibland kan jag tycka att det är synd att en riktigt bra poäng förstörs genom att avslutas med ett skämt. Allting måste inte alltid vara roligt, det skulle vara skönt om det räckte med den filosofiska biten. Men ibland är det också så att det är den roliga twisten på slutet som förstärker meningen i det han säger.

Jag kan tycka att det är lite tråkigt att jag känner igen flera historier (som om hur han fotades med Meryl Streep, eller berättelsen om Liv Ullmans hund) från hans senaste sommarprat. Det förstör lite unikheten i boken. Men jag får väl tugga i mig det och njuta desto mer av de andra små berättelserna i stället.

Vill du också läsa den här boken? Jag lottar ut ett helt nytt, oläst ex av den under den här veckan. Läs mer här för att se vad du ska göra för att ha en chans att vinna.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *