Mysigt till en början

Flakmopedisten – Lasse BerghagenFlakmopedisten
Lasse Berghagen
Piratförlaget 2012
Inbunden – 245 sidor

Lasse Berghagen är en sådan där person som jag alltid har tyckt verkar vara så där himla mysig privat. Trevlig, rolig och helt enkelt bara mysig. Och jag tror att det stämmer. Därför såg jag riktigt fram emot att få ta reda på hur han skriver, för om han kunde skriva på samma mysiga sätt så skulle det här vara en lyckträff.

Och det börjar bra. Jag tycker om när han tar oss med till sin barndoms resor till Dalarna på sommarloven. Beskrivningarna av hur pappan riktigt kämpar för att allt och alla ska få plats i bilen känns klockrena och det är nästan så att jag skrattar högt emellanåt. Han berättar anekdoter från Dalarna på ett skönt sätt, ofta med en gnutta av barnets naivitet hängande i bakgrunden.

Men tyvärr gillar jag inte andra halvan av boken. Så länge han berättar om sig själv och sin barndom tycker jag att det är riktigt trevligt. Men när boken halvvägs går över till att berätta flakmopedisten Hubbes historia tappar jag fort intresset. Jag vill ju läsa mer om Lasse! Inte några otroliga, överdrivna skrönor om någon Hubbe. Helt plötsligt är det svårt att veta vad som är verklighet i boken och vad som bara är fantasifulla hjärnspöken. Jag får lite vibbar av Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, vilket för min del inte är någonting speciellt positivt. Men jag vet ju att många, många andra gillade den boken så kanske tycker de då även om berättelsen om flakmopedisten Hubbe.

Jag för min del hade velat stanna kvar i den mysiga första halvan av boken. Och just för att den finns med så är den här boken ändå läsvärd.

Vill du bilda dig en egen uppfattning om boken? Ta chansen att vinna ett oläst exemplar i min utlottning som pågår fram till lördag kväll här.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *