Utlämnande och oerhört starkt

Andreas Lundstedt: Mitt positiva livMitt positiva liv
Andreas Lundstedt & Cecilia Blankens
Norstedts 2012
Inbunden – 261 sidor

Hösten 2007 kom artisten Andreas Lundstedt ut med att han är hiv-positiv. Ett beslut som var svårt att ta, men som fick ett helt annat mottagande än vad han hade trott. Då kände han sig inte redo att berätta hela sin historia, men det gör han nu. Och det är jag glad över. För det här är en så otroligt stark och viktig historia. Jag tappar hakan till och från när han utlämnande berättar om sin rädsla för vad andra ska tro om hans sjukdom, om alla åren med missbruk och hur han uppträdde påverkad av både det ena och det andra. Knarket gjorde det möjligt för honom att fly undan sitt hiv (eller Hiv-Stina, som han själv kallar den person hivet gör honom till) och han satt under lång tid fast i det livet. Knarkare på nätterna, uppskattad artist i gruppen Alcazar på dagarna. Utan att någon misstänkt något eller konfronterade honom med det.

Nu berättar han öppet om allt det där. Det känns som att vi får veta precis allting, för varför annars berätta om något sådant? Och det är så skönt, det är en berättelse som behövs. Hur skammen vände till någonting att vara stolt över, stolt att våga berätta och våga stå för någonting som egentligen inte är ens eget fel. Förhoppningsvis kan hans historia hjälpa många andra.

Och vi ska inte heller glömma Cecilia Blankens som han har skrivit boken tillsammans med. En stark, utlämnande historia kan bli helt platt om den skrivs på fel sätt. Men hon har lyckats fånga det personliga, den starka känslan och Andreas ord. Det är lätt att flyta med i historien och svårt att sluta läsa den. Rätt ord i rätt ordning och det blir därför inte bara en biografi i mängden.

Det här är någonting väldigt speciellt.


2 thoughts on “Utlämnande och oerhört starkt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *