En helt absurd historia

Fallet Thomas Quick – Hannes RåstamFallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare
Hannes Råstam
Ordfront 2012
Inbunden – 401 sidor

Historien om hur Thomas Quick (Sture Bergwall) kunde erkänna ett trettiotal mord och sedan dömas för åtta av dem är helt absurd. Något som hade kunnat vara en skönlitterär historia, påhittad av någon duktig deckarförfattare. Men frågan är om det ens då hade känts helt trovärdigt. Nu gör det definitivt inte det. Jag blir mest arg och irriterad över hur poliser, förhörsledare och psykologer kan göra så här mot människor; mot Quick, mot sig själva, mot Sverige – men framför allt mot offrens anhöriga. För med det material som Hannes Råstam presenterar känns det ganska tydligt att Quick om och om igen leddes in på spår som de ville ha honom på. Inte som han visste om för att han varit där, utan för att de berättats för honom eller för att han hade läst om dem.

Hannes Råstam har gjort ett enormt bra arbete med att gå igenom all fakta som finns om Quick-fallen och sammanställa dem på ett sätt som man förstår. Jag är för ung för att minnas när hela Quick-karusellen drog i gång, men de senaste åren har jag varit intresserad av det som hänt i samband med att han begärt resning. Dock kan jag inte säga att jag har haft koll på vad som hände i varje enskilt fall. Och det behöver man inte heller ha för att läsa boken. Snarare tvärtom. Råstam börjar med att presentera alla mord Quick dömdes för lite kortare, för att senare gå in mer på djupet. Bra, och precis vad som behövs. Om man redan känner att man kan historien är det möjligt att det blir lite tjatigt, men annars är det utmärkt tänkt.

Det är synd att Hannes Råstam gick bort i januari i år. Det hade varit så intressant om han kunnat fortsätta följa Quick till den dagen allt det här tar slut (om det tar slut? Det känns ändå som att mycket tyder på det), genom alla resningsansökningar. Tyvärr blir det inte så. Men det här är ändå en historia värd att läsa, för det påminner verkligen inte om någonting annat, varken fakta eller fiktion. Och det hemskaste av allt är att på grund av allt det här går ju faktiskt de verkliga mördarna fria…


2 thoughts on “En helt absurd historia”

  1. Jag läste ut boken igår. En mycket välskriven och otroligt intressant bok som går till botten med myten Thomas Quick och i minsta detalj smular sönder alla “bevis” och “erkännanden”. Men den förklarar både de medicinska, sociala och psykologiska orsakerna till varför TQ ljög och varför en enad skara akademiker lät dessa lögner bli ett självspelande piano.

    Det sorgliga är att boken inte fått något som helst rättligt efterspel. På punkt efter punkt har sjukvården och svenskt rättsväsende gjord grova felbedömningar som inte lett till några konsekvenser för de inblandade.

    Fallet Thomas Quick är en rättsskandal av ofattbar magnitud och bör läsas av alla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *